Redactia.ro
Home » Știri » Rareș Bogdan întoarce armele împotriva cancelarului Austriei: „Trebuie să ne folosim de companiile austriece din țara noastră”

Rareș Bogdan întoarce armele împotriva cancelarului Austriei: „Trebuie să ne folosim de companiile austriece din țara noastră”

Rareș Bogdan întoarce armele împotriva cancelarului Austriei: „Trebuie să ne folosim de companiile austriece din țara noastră”

Rareș Bogdan întoarce armele împotriva cancelarului Austriei. Iată detaliile!

Rareș Bogdan întoarce armele împotriva cancelarului Austriei

Scandalul aderării României la Spațiul Schengen rămâne una dintre temele fierbinți ale politicii europene, iar în ultimele zile, Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a ieșit la rampă, pledând cu vehemență pentru ca țara noastră să continue să facă presiuni pentru obținerea acestui obiectiv. Cu declarații puternice și argumente solide, Bogdan s-a întors împotriva cancelarului Austriei, Karl Nehammer, și a deschis un nou front în lupta pentru aderarea la Schengen.

Bogdan a subliniat că șansa României de a obține acceptul Austriei în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen este legată de faptul că 7% din PIB-ul Austriei provine de la companiile prezente pe teritoriul României. Acest aspect economic, consideră el, ar putea juca un rol important în convingerea guvernului de la Viena să sprijine extinderea Schengen.

În plus, europarlamentarul PNL a adus în discuție rezultatele pozitive ale proiectului pilot de la graniță, apreciat de comisarul european Ylva Johansson. Acest proiect a redus traficul cu până la 90% prin România și Bulgaria, ceea ce arată că România poate face față cerințelor Schengen și poate contribui la securitatea spațiului european.

„Trebuie citite declarațiile lui Nehammer în cheia în care dorește să arate anumite disfuncționalități și faptul că dorește să pună presiune pe Comisia Europeană în special, pe Frontex și pe Consiliu, dar există câteva chestiuni care trebuie știute de cetățenii români. La ultimul Consiliu JAI poziția statelor participante prin reprezentanții lor, miniștrii Afacerilor Externe, s-au exprimat în favoarea României, începând cu Cehia, continuând cu Italia, Franța, Spania, Grecia, Slovenia, Suedia. Ylva Johansson, comisarul european, a lăudat succesul României pe ceea ce înseamnă proiectul pilot de la graniță, iar ministrul domnului Nehammer, ministrul de Externe, nu a criticat România și Bulgaria și a recunocut că a scăzut cu până la 90% traficul prin România, datorită proiectului pilot care este un succes și trebuie implementat și în alte zone. Acestea sunt datele”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi24.

Rareș Bogdan: „Trebuie să ne folosim de companiile austriece din țara noastră”

Un alt punct important al intervenției lui Rareș Bogdan a fost insistența ca subiectul Schengen să fie pus pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) programat pentru decembrie. Spania a acceptat deja acest lucru, iar Bogdan consideră că trebuie să forțăm un vot și o poziție clară din partea celorlalte state membre. El menționează și schimbarea poziției Olandei în ceea ce privește aderarea Bulgariei, ceea ce ar putea deschide noi perspective pentru România.

„Noi trebuie să mergem cu acest subiect pe ordinea de zi pentru a forța un vot și o poziție extrem de clară, având în vedere că Olanda și-a schimbat radical poziția față de Bulgaria și nu se mai opune aderării Bulgariei. Trebuie să continuăm presiunile, trebuie să ținem subiectul sus, trebuie pus pe ordinea de zi. Șansa României de a obține un accept din partea Austriei este legată inclusiv de faptul că 7% din PIB-ul Austriei vine de la companii prezente pe teritoriul României”, a mai spus liberalul.

De asemenea, Rareș Bogdan a subliniat că nu este vorba doar de libera circulație a persoanelor, ci și de cea a mărfurilor, iar pierderea unor sume semnificative din PIB-ul României din cauza neaccesului la Schengen este o realitate pe care nu o putem ignora.

„Nu e vorba doar de mișcarea persoanelor, ci și de mișcarea mărfurilor, care înseamnă undeva la 1,7% din PIB-ul României, pe care îl pierdem din cauza neaccesului în Schengen. România trebuie să continue presiunile, trebuie folosite corporațiile austriece în parteneriat cu guvernul României, cu autoritățile de la București, pentru a spori presiunea pe cancelarul Nehammer, pentru că este singura șansă noastră șansă și este obligatoriu să punem pe ordinea de zi, în decembrie, această chestiune”, a afirmat europarlamentarul pentru sursa citată. 

Rareș Bogdan: „Spațiul Schengen nu se evaporă și nu dispare”

Pentru a pune presiune asupra cancelarului Nehammer, Bogdan propune utilizarea companiilor austriece prezente în România ca parteneri în această luptă. Argumentul său este că, pe lângă mișcarea persoanelor, este importantă și mișcarea mărfurilor, iar aceasta poate fi o sursă de presiune eficientă.

În contextul în care 11 state Schengen au reintrodus controalele la granițe, Rareș Bogdan subliniază că aceasta este o măsură temporară, datorată conflictelor din Orientul Mijlociu și amenințărilor teroriste, și că Spațiul Schengen nu va dispărea.

„Spațiul Schengen nu se evaporă și nu dispare. Este o situație temporară, datorată conflictului din Orientul Mijlociu și a creșterii potențialului de atentate teroriste”, a mai spus Rareș Bogdan.

Cu toate acestea, în cazul în care cancelarul Nehammer refuză să cedeze în fața presiunilor, Rareș Bogdan menționează posibilitatea ca România să acționeze în judecată statul austriac. Termenul legal pentru acest demers a expirat, dar Bogdan consideră că este esențial să continuăm să facem presiuni și să menținem subiectul pe agendă la nivel european.

„La 60 de zile de la o decizie, România sau statul nedreptățit poate acțiunea în judecată la CJU statul respectiv. Termenul a expirat, deci România trebuie să continue să facă presiune, să țină subiectul pe agendă. E foarte bine ce face Ministerul de Interne, Emil Hurezeanu și MAE, Luminița Odobescu, Palatul Cotroceni și ce facem noi, ținând subiectul sus la Strasbourg, la Bruxelles, lună de lună, și mă bucur că Spania a acceptat să pună subiectul pe ordinea de zi. Va fi foarte greu pentru Karl Nehammer să mai aducă argumente, atâta timp cât propriul lui ministru de Interne a recunoscut că a scăzut cu 90% traficul de persoane”, a concluzionat Rareș Bogdan.

Astfel, Rareș Bogdan este hotărât să lupte pentru aderarea României la Spațiul Schengen și că are un plan bine pus la punct. Utilizarea companiilor austriece din țara noastră ca instrument de presiune este o abordare interesantă și pragmatică, care ar putea aduce rezultate pozitive în această bătălie diplomatică. Decembrie se anunță a fi o lună crucială în acest demers, iar România este hotărâtă să își continue eforturile pentru a deveni parte a Spațiului Schengen.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: