Redactia.ro
Home » Știri » Reacția BOR după apariția calendarelor ”ortodoxe” cu sigla PRO România: ”Constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe”

Reacția BOR după apariția calendarelor ”ortodoxe” cu sigla PRO România: ”Constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe”

Patriarhia Română reacționează după ce în spațiul public au apărut, în ultimele zile, poze cu calendare ortodoxe cu sigla PRO România, oferite oamenilor de reprezentanții acestui partid, în scopul îndemnului la vot, pe 6 decembrie.

Reacția Patriarhiei Române la calendarele false

Reprezentanții BOR reacționează după ce în spațiul public au apărut fotografii în care membrii PRO România au împărțit electoratului calendare ortodoxe cu sigla formațiunii politice. Potrivit Patriarhiei Române, acest gest încalcă Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. Asta pentru că doar BOR are dreptul de tipărire a calendarelor ortodoxe.

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase.

O asemenea iniţiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creştin ortodox constituie un rapt de conţinut, imagine şi simbol creştin-ortodoxe şi încalcă Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

BOR: ”Credincioșii să caute calendarele ortodoxe numai în biserici”

De asemenea, instituția face apel către enoriași să obțină calendare ortodoxe doar din biserici și magazine bisericești. Asta pentru a avea siguranța că ceea ce este specificat printre rândurile scrise, este aprobat și de Sfântul Sinod al BOR.

„Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al BOR”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacția Patriarhiei Române vine ca urmare a unor fotografii de pe rețelele de socializare în care un membru politic a postat câteva fotografii cu calendare ortodoxe cu sigla PRO România. Concret, liderul PLUS, Vlad Voiculescu a dezvăluit acest lucru pe Facebook. El a postat și o fotografie cu un depozit al ALDE în care erau ținute pachetele cu calendarele fals-ortodoxe.

Calendar orodox cu sigla Pro Romania
Calendar orodox cu sigla Pro Romania
Foto: Facebook Vlad Voiculescu
„Ce șpagă electorală mai trimite PRO ROMÂNIA / ALDE oamenilor acasă. I-a lovit credința și au zis să dea mai departe… în 2.800.000 de exemplare! Fotografia este din sediul lor de campanie din B-dul Banu Manta”, a scris Voiculescu pe Facebook.

Depozit ALDE cu pachete cu calendare fals ortodoxe

Sursa: Facebook Vlad Voiculescu

Pe calendarele ”ortodoxe” este menționată și firma de care au fost tipărite. Anume de SC AMMA PRINT SRL, la comanda Pro România. Ar fi vorba despre un tiraj de 2.800.000 de exemplare.

Foto: Vlad Voiculescu

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 6 decembrie. Luni, premierul Ludovic Orban a precizat că și persoanele din zonele plasate în carantină, vor putea merge să voteze. Nu vor fi restricții, iar persoanele aflate în izolare vor putea vota datorită urnei mobile. Aceasta va fi adusă la domiciliu, a mai spus Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: