Redactia.ro
Home » Știri » Reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid de la Moderna. A fost publicat prospectul vaccinului

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid de la Moderna. A fost publicat prospectul vaccinului

Uniunea Europeană a aprobat utilizarea vaccinului produs de Moderna! Care este diferența față de vaccinul Pfizer

În România au sosit, miercuri, 14.000 de doze de vaccin de la compania Moderna. În acest context, autoritățile au publicat prospectul acestui tip de vaccin cu reacțiile adverse, odată ce îi este administrat unei persoane. 

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid de la Moderna

14.000 de doze cu vaccin anti-coronavirus de la Moderna au sosit, în România, miercuri, pe cale terestră. Urmează să înceapă etapa a doua de vaccinare, așa că autoritățile au publicat documentul cu reacțiile adverse care apar după ce o persoană este vaccinată.

Producătorul vaccinului Moderna transmite că acesta este posibil să nu protejeze  de coronavirus toate persoanele cărora le este administrat. Reacțiile adverse se împart în  patru categorii: Foarte frecvente (care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) frisoane, febră, greață, vărsături, umflare în zona unde a fost făcută injecția, vărsături, dureri musculare și de cap, umflare în zona axilei, oboseală. Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): înroșire în zona unde a fost făcută injecția, erupție sau urticarie. Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane), mâncărime la locul de administrare a injecției. Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): umflarea la nivelul feței, care poate apărea la persoanele care au deja introduse injecții cu tratamente de înfrumusețare și paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell).

Prin ce se diferă Moderna de Pfizer

Vaccinul de la Moderna nu se administrează persoanelor sub 18 ani, în timp ce vaccinul de la Pfizer se administrează celor peste 16 ani. De altfel, vaccinul de la Moderna se administrează tot de două ori, dar la un interval de 28 de zile și nu de 21 ca la Pfizer. Mai mult, un flacon de la Moderna conține zece doze și nu cinci.  Vaccninul de la Moderna a fpst creat tot prin tehnologia ARN mesager, care produce proteina Spike ce creează anticorpi. Acești anticorpi îndepărtează orice bacterie din organism care poate produce coronavirus. Mai multe detalii despre diferențe și asemănări între vaccinurile Moderna și Pfizer puteți găsi AICI.

Vineri, 15 ianuarie, începe etapa a doua de vaccinare anti-coronavirus . Românii care doresc să se vaccineze se pot înscrie pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. De altfel, se poate suna și la  numărul de telefon 021.414.44.25, pentru programare.

Cine se poate vaccina în etapa a doua ? Autoritățile au publicat și lista cu persoanele care se pot vaccina în a doua etapă:

  • beneficiarii din centrele sociale,
  • persoanele care au peste 65 de ani,
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA,
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.  Concret, aici se includ: ”personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare în România

Cine decide cu ce tip de vaccin ne vaccinăm?

Întrebat la Digi 24 despre acest lucru, Valeriu Gheorghiță  nu a avut un răspuns concret și a spus: ””Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

Vineri, 15 ianuarie, și președintele Klaus Iohannis a precizat că va merge să se vaccineze anti-coronavirus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: