Redactia.ro
Home » Știri » Diferența dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna. Cine decide cu ce ne vaccinăm

Diferența dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna. Cine decide cu ce ne vaccinăm

Care sunt diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna. Până în prezent, în prima etapă de vaccinare (persoanele din domeniul medical) s-a folosit vaccin de la BioNTech Pfizer. Miercuri, va începe a doua etapă a campaniei de vaccinare, cu o altă categorie de persoane, și, totodată, vor sosi noi doze de vaccin, de la compania Moderna. Așadar, cine decide tipul de doză care ni se va administra.

Diferența dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Vaccinurile de la BioNTech Pfizer și Moderna se vor administra românilor, în următoarea perioadă. Miercuri va începe etapa a doua de vaccinare anti-covid, când vor sosi și doze de la compania Moderna. Astfel, oamenii se întreabă care este diferența dintre cele două și cum se va face selecția pentru administrarea lor.

diferente intre vaccinul moderna si pfizer

UE a aprobat deja și utilizarea vaccinlui împotriva noului coronavirus, produs de compania Moderna. Între timp, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, a făcut public un document în care explică diferența dintre tratamentul de la Pfizer și Moderna, informează Digi 24.

Asemănări

Legat de procentul de eficacitate, BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. De altfel, nu se cunoaște cu exactitate, încă, perioada de protecție împotriva virusului. De asemenea, vaccinurile de la ambele companii sunt create prin tehnologia ARN mesager, ceea ce denotă faptul că acest vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Pentru ambele tratamente specialiștii recomandă consultarea prealabilă cu medicul de familie pentru a vedea dacă poate face față reacțiilor adverse.

„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Deosebiri

Vaccinul de la Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani,iar vaccinul Moderna este aprobat pentru utilizare, începând de la vârsta de 18 ani. Legat de femeile însărcinae, studii anterioare punerii în folosință a vaccinului arată că nu ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. În ceea ce privește alăptarea, nu se știe dacă ambele vaccinuri afectează mamele care își alăptează copiii. Și, în ceea ce privește dozele de administrare, și vaccinul Moderna se administrează de două ori, doar că la un interval de 28 de zile și 21 ca la Pfizer.

 Sunt diferențe și legate de temperatura de păstrare. Se recomandă ca vaccinul de la Moderna să fie stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty (Pfizer) trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty (Pfizer) este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Totodată, flaconul de la Pfizer are cinci doze de vaccin, iar un flacon de la Moderna conține 10 doze.Vaccinul de la Pfizer necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a i se administra unei persoane, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare, fără a mai fi nevoie de diluție anterioară.

Cine va decide cu ce tip de vaccin ne tratăm

”Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță, la același post Tv.

În prima etapă de vaccinare s-au vaccinat persoanele din domeniul medical. În etapa a doua:

-beneficiarii din centrele sociale,

-persoanele care au peste 65 de ani,

-persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA,

-persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. Aici, potrivit spuselor medicului Valeriu Gheorghiță, intră: personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: