Redactia.ro
Home » Știri » Recalcularea pensiilor aduce o îmbunătățire considerabilă. Cât vor încasa oamenii în plus

Recalcularea pensiilor aduce o îmbunătățire considerabilă. Cât vor încasa oamenii în plus

Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege a pensiilor? Ce se întâmplă din septembrie 2024 

Impactul recalcularii pensiilor în România este deosebit de așteptat de către persoanele în vârstă, deoarece majoritatea dintre acestea vor beneficia de creșteri semnificative ale veniturilor lor. Odată cu creșterea punctului de pensie începând din 1 ianuarie, bătrânii ar putea primi chiar și 2.000 de lei în plus lunar.

Recalcularea pensiilor aduce o îmbunătățire considerabilă

Recalcularea pensiilor aduce în prim plan o îmbunătățire considerabilă a veniturilor pentru un număr semnificativ de pensionari. Cu toate acestea, doar aproximativ 200.000 de persoane din totalul de 5.000.000 de pensionari vor primi pensii mai mari de 5.000 de lei lunar după această recalculare, reprezentând doar 4% din totalul beneficiarilor de pensii.

Potrivit estimărilor, cuantumul recalculat al pensiilor va ajunge la 6.100 de lei pentru un pensionar mediu. Pentru a ilustra modul în care se realizează această recalculare, luăm în considerare un exemplu concret bazat pe Legea pensiilor.

Unii dintre pensionari ar putea primi chiar și 2.000 de lei în plus, cum ar fi cazul unui pensionar prezentat de România TV, care ar urma să primească o pensie brută de peste 6.000 de lei după recalculare.

Recalcularea va duce la o creștere semnificativă

Pentru a înțelege mai bine procesul, luăm exemplul unui pensionar care s-a retras în 2020 cu o pensie de 2.700 de lei, având un punct de pensie de 1.260 de lei la acea vreme. Media anuală a punctelor sale este de 2,1. Cu creșterea punctului de pensie la 2.054 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, acest pensionar ar urma să primească o pensie de 4.400 de lei. Astfel, recalcularea va duce la o creștere semnificativă a pensiei sale.

Schema de calcul a pensiilor este complexă, dar, în linii mari, se bazează pe valoarea punctului de referință înmulțită cu numărul total de puncte, unde valoarea punctului de referință este de 81 de lei conform noii legi a pensiilor. Numărul de puncte este determinat prin puncte de contribuție, puncte de stabilitate și puncte pentru perioadele asimilate și necontributive.

Procesul de acordare a punctelor de stabilitate este detaliat, oferind diferite valori în funcție de ani lucrați. Aceste puncte sunt esențiale în calculul final al pensiei, contribuind la creșterea venitului pentru pensionari.

Prin urmare, recalcularea pensiilor reprezintă o veste bună pentru mulți dintre bătrânii din România, aducându-le o creștere semnificativă a veniturilor și o îmbunătățire a nivelului lor de trai.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: