Redactia.ro
Home » Știri » Relaxare restricții de Sărbători. Raed Arafat, anunț pentru toți românii: ce avem voie să facem de Crăciun și Revelion

Relaxare restricții de Sărbători. Raed Arafat, anunț pentru toți românii: ce avem voie să facem de Crăciun și Revelion

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat, marți seară, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cum se vor desfășura sărbătorile de Crăciun și de Revelion în acest an.

În acest an, de Sărbători intră în vigoare o serie de relaxări, printre care fără restricții de circulație noaptea, fără mască în spațiile deschise neaglomerate, liber la petreceri publice de Crăciun și Revelion, acces la mall și pe baza testului negativ de COVID, nu doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

„Pentru nopțile de Crăciun și Anul Nou, noapte de 24 spre 25 decembrie și 31 decembrie spre 1 ianuarie – nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici. Deci pot fi petreceri pe toată durata nopțiii. Dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate și cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Relaxare restricții de Sărbători. Raed Arafat, principalele declarații

„Situația e mai bună, deci se modifică restricțiile care au fost pănă acum. Se elimină interdicția persoanelor de a se plimba în cursul nopții. Era limită ora 23, după care era circulația oprită.”

„Se elimină purtarea măștii în toate spațiile deschise, dar rămâne purtarea obligatorie în stații de autobuz, piețe, târguri și unde se formează cozi.”

„Accesul în mall-uri va fi liber și pentru cei care sunt testați, nu doar celor vaccinați și trecuți prin boală. La magazinele mai mici de 200 mp, nu va fi necesară prezentarea documentelor care atestă statusul. Dar acestea trebuie să stabilească numărul maxim de persoane ce pot intra concomitent. De exemplu, la 200 mp pot fi simultan 50 oameni. Magazinele trebuie să afișeze numărul maxim de perosane ce pot intra.”

„Toate activitățile limitate până la 30% vor fi permise până la 50%. aici vor intra cinematografe, tearte sau activități sportive. Evident, trebuie dovada vaccinului sau că trecut prin boală.”

„Pentru zilele de 24-25 decembrie și 31 decembrie – 1ianuarie nu vor fi restricții ale orei până la care vor funcționa operatorii economici, dar nu mai mult de 50% din spațiu interior ocupat. De asemenea, oamenii trebuie să facă dovada că sunt testatți sau trecut prin boală ori vaccinați.”

„La unitățile de cazare vor avea acces și persoanele testate, nu doar cele trecute prin boală sau vaccinate.”

Raed Arafat, despre petrecerile de Revelion

“Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. (…) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a precizat el.

În legătură cu petrecerile private, precum nunţile sau botezurile, Raed Arafat a afirmat că se menţin restricţiile existente.

Șeful DSU a subliniat că aceste modificări au fost propuse de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării prin hotărâre de guvern.

“Bineînţeles, în hotărârea de guvern de mâine pot surveni modificări, în timpul discuţiilor din cadrul şedinţei de guvern”, a explicat Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: