Redactia.ro
Home » Stil de viață » Reţetă ciolan cu fasole. Cum a ajuns Teo Trandafir să dea “moda”, de 1 decembrie

Reţetă ciolan cu fasole. Cum a ajuns Teo Trandafir să dea “moda”, de 1 decembrie

Reţetă ciolan cu fasole

Pe 1 Decembrie, românii au numeroase tradiții pe care le așteaptă cu nerăbdare de Ziua Națională a României. Totodată, această zi este specială pentru că se fac diferite mâncăruri tradiționale, dar cea mai specială este rețeta ciolan cu fasole. În urmă cu aproape 20 de ani, prezentatoarea Tv Teo Trandafir i-a invitat pe români să urmărească rețeta ei specială cu ciolan cu fasole, în emisiunea pe care o prezenta la Pro Tv.

Reţetă ciolan cu fasole. Cum a ajuns Teo Trandafir să dea “moda”, de 1 decembrie

De 1 Decembrie, românii respectă numeroase tradiții, iar printre ele se numără și prepararea câtorva bucate pur românești. De mult timp se spune că rețeta ciolanului cu fasole este o mâncare tradițională care se mânăncă de Ziua Națională a României. Ei bine, nu este adevărat! Până în urmă cu 20 de ani, românii puneau pe masă de 1 Decembrie ce reușeau , fără să țină cont de anumite tradiții. Asta până când, Teo Trandafir, pe vremea când prezenta emisiunea la PRO TV. La aniversarea celor cinci ani de la lansarea postului, prezentatoarea tv a emis întreaga zi o siglă intitulată „Marea Ciolaniadă”, iar tot atunci a lansat un concurs în care îi invita pe toți bucătarii profesioniști la sediul din Pache Protopopescu. Promovarea bucătarilor începuse cu câteva zile înainte de 1 Decembrie, iar ideea rețetei ciolan cu fasole a prins la public, iar sute de oale și crătițe pline cu fasole cu ciolan au făcut mare coadă în fața sediului Pro Tv.

Așadar, de atunci, se spune că de 1 Decembrie mâncare specifică a zilei este fasolea cu ciolan, cu toate că unii maeștrii în arta culinară nu sunt de acord cu acest lucru. Conform acestora, ciolanul afumat și fiert nu ar fi o mâncare pur românească. Dar, cu toate astea, românii țin cont de această „tradiție” care a început în 2001. Așadar, în continuare vă prezentăm una dintre cele mai gustoase rețete de fasole cu ciolan.

Rețetă de fasole cu ciolan

Fasolea cu ciolan se poate consuma în orice perioadă a anului și se prepară foarte ușor. De asemenea, unii dintre noi preferăm ca reteta să fie cât mai încărcată sau cât mai ușoară. Reteta cu ciolan este una dintre preferatele romanilor, gustul acesteia fiind  gustos și de neuitat.

Ingrediente pentru fasole cu ciolan

1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte);
1 ciolan;
2 linguri de ulei;
3 foi de dafin;
1 ceapă albă mare;
2 morcovi;
1 lingură boia de ardei;
1 linguriţă rasă de oregano;
1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
1 linguriţă de chimen;
3 linguri de pastă de tomate;
1 lingură de miere; sare şi piper.

Mod de preparare fasole cu ciolan

Așadar, pentru început se fierbe ciolanul la foc mic, iar după ce carnea a fiert, se scoate din zeama în care a fiert și se lasă să se răcească. Zeama în care a fost fiartă, se păstrează. Ulterior, în paralele, se fierbe fasolea cu apă și sare, până când boabele sunt fierte pe jumătate. Se toacă ceapa și se taie morcovul rondele, după care se rumenește totul în ulei. La scurt timp se adaugă boiaua și se lasă să se rumenească puțin. Se adaugă carnea de pe os, se taie în bucăț, fasolea și se acoperă cu zeama în care a fiert carnea. Mai târziu se adaugă pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat și chimentul și se lasă la fiert la foc mic până când ingredientele s-au fiert. Poftă bună!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: