Cartoful dulce este deseori uitat în favoarea cartofului normal, însă acesta dintâi are o mulțime de beneficii nutriționale. Dacă nu știi cum să îl introduci în dieta ta, iată o rețetă foarte bună de cartofi dulci cu usturoi.
Rețetă cartofi dulce cu usturoi. Cum se prepară
Cartoful dulce ar trebui introdus mai des în alimentația zilnică, el fiind mult mai sănăstos decât cartofii galbeni. Iată cum să pregătim o masă delicioasă cu cartofi dulci, pentru toată familia.
De ce ingrediente avem nevoie
500 g cartofi dulci
ulei de măsline. Aveți nevoie de 5-6 linguri
1 linguriță paprika
1 linguriță scorțisoară
zeama de la lămâie. Cantitatea depinde în funcție de câţi cartofi pregătim
usturoi, sare și piper, după gust
Reţetă cartofi dulci prăjiţi cu usturoi
Începem prin a curăţa cartofii de coajă. Dacă ştim că aceştia sunt bio, putem doar să îi spălăm bine şi să îi tăiem aşa. Aşadar, tăiem cartofii wedges şi îi amestecăm cu paprika şi celelalte ingrediente. Apoi, îi punem la prăjit, în ulei de floarea soarelui sau ulei de rapiţă.
Când sunt rumeni, îi scoatem şi îi stropim cu usturoiul tocat şi cu yeama de lămâie.
Ce beneficii are cartoful dulce
Cartofii dulci sunt foarte buni pentru sănătatea inimii şi nu numai.
“Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, astfel că ajută la protejarea inimii și a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi săturate și colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroza. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
De asemenea, cartoful dulce este extrem de bun ca sursă de vitamina A.
“Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coajă sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel că citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțîn beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate in fructe și legume”, dezvăluie Gialuca Mech.