Cozonacul este un preparat nelipsit de pe masa de sărbători a românilor, fie că este vorba de Paște sau de Crăciun. Iată rețeta de cozonaci pe care Cătălin Scărlătescu o face în fiecare an! Urmeaz-o și tu, pentru rezultate de excepție.
Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu
Dacă vrei un cozonac gustos, gătit la perfecție, atunci trebuie să urmezi rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu. Uite de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară, de fapt.
Ingrediente cozonac Cătălin Scărlătescu
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt belgian
500 gr nucă
200 gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30 gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Cum se face rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu
Începem această rețetă de cozonac prin a amesteca drojdia cu 100 ml de lapte și trei linguri de făină. Se lasă să crească până când își dublează volumul, într-un loc călduros și acoperit. Fierbem laptele cu zahărul și amestecăm până când acesta din urmă se dizolvă complet.
Frecăm gălbenușurile cu sarea și punem făina într-un vas. Peste făină turnam rând pe rând gălbenușurile separate de albușuri mai devreme, laptele împreună cu zahărul topit, dar și untul, portocala confiată și maiaua.
Frământăm toată această compoziție foarte bine până când obținem un aluat omogen și elastic. După aceea, dăm din nou aluatul la dospit pentru o oră. Luăm o bucată de aluat o întindem și punem peste crema de nuci, cu ciocolată belgiană, rahat și stafide. Luăm această ruladă și o secționăm în două pe lungime și cele două părți obținute se împletesc. După aceea, le ungem pe deasupra cu ou și le punem într-o formă tapetată cu unt și făină și lăsăm din nou să dospească pentru două ore. Când aluatul a crescut, dăm tava la cuptor pentru circa o oră la o temperatură de 160 grade.
Trucuri pentru un cozonac perfect, de la chef Cătălin Scărlătescu
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că trebuie să le scoatem cu circa trei ore înainte din frigider;
Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade;
Când cozonacul e aproape copt, trebuie să coborâm temperatura la 140 de grade în momentul coacerii.