Dacă îți place să ai totul făcut de tine, în casă, ești adeptul stilului de viață bio, sau pur și simplu ai o satisfacție în a consuma ce este gătit chiar de tine, atunci cu siguranță îți vei dori să știi cum se face oțetul de mere.
Cum se face oțeul de mere. E simplu de făcut acasă
Este un proces destul de complicat și care consumă timp, dar dacă ești dedicat, vei reuși să ai o cantitate însemnată de oțet de mere, vei uita de grija cumpărării acestuia și vei știi exact ce consumi.
Pentru această rețetă, ai nevoie de
- 4 kilograme de mere
- 4 litri de apă
- 200 grame de zahăr sau miere
- 250 grame de miere de albine
Începem rețeta prin a tăia merele. Un lucru important de spus este că acestea nu trebuie să fie perfecte, ci pot fi lovite. Apoi, mărunțim merele, fie cu răzătoarea, fie cu un robot de bucătărie.
Rețetă pentru oțet de mere
Le punem într-un vas emailat au din sticlă și le lăsăm acolo să fermenteze, timp de două săptămâni. În fiecare zi, trebuie să amestecăm merele din vas.
Când această perioadă a trecut, începem să trecem amestecul fermentat printr-o sită. Peste aceasta se pune un prosop, pentru că ne trebuie doar lichidul de acolo, fără pulpă. Punem o linguriță de miere de albine la 50 g de suc stors.
Când această etapă este gata, trebuie să închidem vasul, dar nu ermetic, și să lăsămoțetul să fermeneteze timp de 40 sau 60 de zile. Compoziția nu trebuie amestecată.
Scurgem oțetul în borcane mari și îl lăsăm la limpezit câteva zile. Turnăm oțetul în sticle curate, nu ermetic, pentru că el continuă să fermenteze.
Atunci, în câteva zile va începe să crească ciuperca oțetului, care va începe să coboare spre fundul vasului, iar cel rămas va fi doar oțetul limpede.