Pâinea cu mălai este un sortiment mai special de pâine, însă este foarte bună și merită să încerci această rețetă.
Rețetă pâine cu mălai. Cum se face, pas cu pas
Să gătești ceva nou în fiecare săptămână este chiar pe lista de rezoluții pentru anul nou a multora. O rețetă foarte bună cu care să începi, în caz că nu ai făcut-o deja, este pâinea cu mălai. Este foarte bună și are un gust deosebit. Și ce poate fi mai apetisant decât mirosul pâinii proaspete, făcute în casă, în zilele de sărbătoare.
Ingrediente necesare pâine cu mălai
450 g făină 650
230 g mălai fin
250 g apă caldă
150 g lapte cald
2 linguri ulei
1 pliculeț drojdie uscată
1 linguriță sare
Cum se face pâinea cu mălai. E delicioasă
Începem prin a dizolva drojdia în apă caldă. O lăsăm acolo timp de zece minute. Apoi, adăugăm peste apă jumătate din mălaiul necesar, dar și 4 linguri de făină.
După aceea, lăsăm maiaua acoperită pentru 30 de minute. Aceasta trebuie să se odihnească la loc cald.
Când maiaua a crescut deja, punem și praful de sare, dar și restul de mălai, făină și laptele cald. Începem să frământăm pentru circa 10 minute, până avem un aluat fin și elastic. Dăm aluatul cu ulei și îl lăsăm să crească până își dublează volumul. După aceea, îl mai frământăm două minute, iar apoi îi dăm forma rotudnă. Lăsăm pâinea in nou să își dubleze volumul, iar apoi o dăm, în sfârșit, la cuptor, la 200 de grade pentru zece minute. După scădeam temperatura șa 180 de grade și o mai lăsăm 35 de minute.
Când să mâncăm pâine. Ce ne recomandă nutrițoniștii
Când ar trebui să mâncăm pâine, de fapt? Iată răspunsul nutriționiștilor:
„Recomand consumul moderat de pâine în prima parte a zilei, cu o limitare cantitativă la 1-2 felii. Pledez pentru informare când alegem un produs. E esenţial să citim etichetele şi să consumăm pâine prajită pentru o digestibilitate superioară. Când cumpărăm pâine, e indicat să alegem doar produsele de panificaţie ambalate sau produsele preparate în casă, pentru că în acest mod putem controla calitatea nutriţională a ingredientelor’’, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.