Redactia.ro
Home » Stil de viață » Rețetă de tort cu mousse de ciocolată și pandișpan pufos

Rețetă de tort cu mousse de ciocolată și pandișpan pufos

Rețetă de tort cu mousse de ciocolată și pandișpan pufos

Multora ne este dor de gustul unui tort cu cremă savuroasă făcut în casă. Rețeta noastră pentru tortul cu mousse de ciocolată este ideală pentru ziua de naștere a unui împătimit al ciocolatei sau pentru finalul unei mese cu prietenii într-un weekend cald. Este un desert răcoritor și ușor, în care gustul de cacao este evidențiat și care va fi cu siguranță apreciat de cei care nu agreează prăjiturile excesiv de dulci pe care le găsim astăzi în cofetării. Realizarea tortului necesită destul de multă atenție, însă rezultatul merită pe deplin munca.

Rețeta de tort cu mousse de ciocolată și pandișpan pufos

În această rețetă veți găsi metoda pregătirii unui pandișpan perfect, care poate fi folosit și în combinație cu diferite creme. Pentru acesta noi am folosit ouă de casă, care i-au dat o nuanța gălbuie, iar la mousse am adăugat ciocolată neagră de calitate și frișcă lichidă naturală. Am ornat tortul cu fragii culeși din grădină, însă în locul acestora puteți folosi și căpșuni sau zmeură pentru un adaos de culoare. Pentru a topi ciocolata am folosit cuptorul cu microunde, însă puteți opta pentru topirea prin bain-marie, într-un bol deasupra unui vas cu apă fierbinte.

Ingrediente pentru pandișpan:

7 ouă mari

210 gr. de zahăr

un pliculeț de zahăr vanilat

210 gr. de făină

Ingrediente pentru un strat de mousse de ciocolată (tortul necesită cantitatea dublă de ingrediente)

200 gr. de ciocolată neagră

400 ml. smântână lichidă pentru frișcă neîndulcită

2 lingurițe de gelatină

2 linguri de apă

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

70 ml. smântână lichidă

100 gr. de ciocolată neagră

Prepararea pandișpanului:

1. Pornim cuptorul electric la 160 de grade (foc mic pentru cuptorul pe gaz) și îl lăsăm să se încălzească. Ungem o tavă circulară cu pereți dezasamblabili cu puțin unt și o tapetăm cu făină.

2. Separăm ouăle și punem albușurile într-un bol înalt la care vom adăuga zahărul normal și cel vanilat. Batem albușurile cu mixerul până când obținem o bezea stabilă. Pentru a verifica dacă albușurile sunt gata, putem încerca să întoarcem pentru câteva secunde bolul invers. Dacă bezeaua nu curge deloc, atunci a fost bătută de ajuns.

3. Adăugăm gălbenușurile peste bezea și mixăm pentru câteva secunde. După ce gălbenușurile s-au amestecat cu bezeaua, nu mai avem nevoie de mixer și trecem la o spatulă cu ajutorul căreia vom încorpora făina. Pe aceasta o vom adăuga treptat în compoziție, mișcând spatula de jos în sus prin compoziție pentru a menține bulele de aer din bezea. În niciun caz nu trebuie se amestecați circular, pentru că pandișpanul nu va mai crește în cuptor.

3. Odată ce toată făina a fost bine încorporată, vărsăm compoziția în tava pregătită. Pentru a o nivela, lăsăm tava să cadă ușor de câteva ori de la o distanță mică pe masa din bucătarie (astfel ne asigurăm din nou că nu vom distruge bulele de aer).

4. Punem tava la cuptor și o lăsăm înăuntru pentru 25-30 de minute. După ce am scos pandișpanul din cuptor, îl lăsăm să se răcească complet și apoi îl tăiem orizontal de două ori, obținând 3 părți egale. Fierbem 400 ml. de apă împreună cu 300 gr. de zahăr iar după ce acesta s-a dizolvat complet, lăsăm siropul să se răcească (îl vom folosi mai târziu la însiropare).

Pregătirea mousse-ului de ciocolată

1. Într-un bol rezistent la microunde punem ciocolata ruptă în bucățele împreună cu 200 ml. de smânână lichidă. Lăsăm bolul la microunde 30 de secunde, amestecăm și mai încălzim încă 30 de secunde. Amestecăm începând din centrul compoziției până când ciocolata topită și smântâna se omogenizează complet. Lăsăm amestecul să se răcească la temperatura camerei.

2. Între timp, activăm gelatina cu cele două linguri de apă într-o cană rezistentă la microunde. Când amestecul de ciocolată s-a răcit, puneți gelatina la microunde pentru 10 secunde. Turnați-o în bolul cu ciocolată în timp ce amestecați bine compoziția.

3. Adăugăm gălbenușurile peste bezea și mixăm pentru câteva secunde. După ce gălbenușurile s-au amestecat cu bezeaua, nu mai avem nevoie de mixer și trecem la o spatulă cu ajutorul căreia vom încorpora făina. Pe aceasta o vom adăuga treptat în compoziție, mișcând spatula de jos în sus prin compoziție pentru a menține bulele de aer din bezea. În niciun caz nu trebuie se amestecați circular, pentru că pandișpanul nu va mai crește în cuptor.

4. Odată ce toată făina a fost bine încorporată, vărsăm compoziția în tava pregătită. Pentru a o nivela, lăsăm tava să cadă ușor de câteva ori de la o distanță mică pe masa din bucătarie (astfel ne asigurăm din nou că nu vom distruge bulele de aer).

5. Punem tava la cuptor și o lăsăm înăuntru pentru 25-30 de minute. După ce am scos pandișpanul din cuptor, îl lăsăm să se răcească complet și apoi îl tăiem orizontal de două ori, obținând 3 părți egale. Fierbem 400 ml. de apă împreună cu 300 gr. de zahăr iar după ce acesta s-a dizolvat complet, lăsăm siropul să se răcească (îl vom folosi mai târziu la însiropare).

Pregătirea mousse-ului de ciocolată

1. Într-un bol rezistent la microunde punem ciocolata ruptă în bucățele împreună cu 200 ml. de smânână lichidă. Lăsăm bolul la microunde 30 de secunde, amestecăm și mai încălzim încă 30 de secunde. Amestecăm începând din centrul compoziției până când ciocolata topită și smântâna se omogenizează complet. Lăsăm amestecul să se răcească la temperatura camerei.

2. Între timp, activăm gelatina cu cele două linguri de apă într-o cană rezistentă la microunde. Când amestecul de ciocolată s-a răcit, puneți gelatina la microunde pentru 10 secunde. Turnați-o în bolul cu ciocolată în timp ce amestecați bine compoziția.

3. Bateți cu ajutorul mixerului restul de 200 ml. de smânână într-o frișcă stabilă și încorporați-o ușor în amestecul de ciocolată și gelatină.

Asamblarea tortului

1. Puneți primul strat de pandișpan în tava cu pereți dezasamblabili. Însiropați-o cu grijă cu o treime din siropul simplu, începând din centrul pandișpanului până la extremități.

2. Turnați mousse-ul de ciocolată peste stratul însiropat de pandișpan și păstrați jumătate de cană din mousse pentru ornare. Puneți acest prim strat de tort la frigider, până când mousse-ul se întărește puțin și poate susține următorul strat.

3. Între timp, repetați etapa de pregătire a mousse-ului de ciocolată. Scoateți tortul de la frigider și așezați al doilea strat de pandișpan peste el. Însiropați din nou și turnați noul strat de mousse, păstrând și din aceasta jumătate de cană pentru ornare.

4. La final, așezați ultimul strat de pandișpan însiropat peste tort și întindeți mousse-ul păstrat deasupra. Puneți tava din nou la frigider.

Ornarea

1. Pregătiți glazura de ciocolată: încălziți smântâna 30 de secunde la microunde sau într-un vas mic pe plită până când începe să scoată aburi. Turnați ciocolata în smântână și lăsați-o un minut să se topească. Amestecați începând din centrul vasului până când compoziția este omogenă. Imediat turnați cu grijă glazura peste tortul rece. Lăsați câțiva stropi de glazură să ajungă pe părțile laterale ale tortului.

2. Așezați fructele de pădure preferate în centrul tortului și opțional puteți adăuga puțină frișcă împrejurul lor. Lăsați tortul la frigider până la momentul servirii.

Loading...