Redactia.ro
Home » Știri » Revine criza din 2009? Ce semnale clare dau cele mai mari 100 de companii din lume

Revine criza din 2009? Ce semnale clare dau cele mai mari 100 de companii din lume

Criză bugetară în București! Transportul public, căldura și apa caldă în pericol

Iată ce semnale clare există din partea celor mai mari 100 de companii din lume legate despre o criză asemănătoare cu cea din 2008-2009.

Revine criza din 2009? Ce semnale clare dau cele mai mari 100 de companii din lume

Potrivit unei analize ample realizate de specialiști în finanțe, cele mai mari 100 de companii din întreaga lume, inclusiv cele din România, care sunt listate pe burse, prezintă semne evidente de scădere semnificativă a valorii lor, similar cu situația din anul 2009.

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 – martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, reiese din analiza globală PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piață”. În intervalul aprilie 2021 – martie 2022 valoarea de piață atinsese un record de 34,7 trilioane dolari.

Context dificil și în România

Evoluția reflectă contextul dificil pentru acțiuni din cauza înăspririi continue a politicii fiscale și a inflației record, la care se adaugă incertitudinea din sectorul bancar american și european. Pe piața de capital din România, topul primelor cinci companii în funcție de valoarea de piață este dominat de sectorul energetic și cel bancar, majoritatea companiilor înregistrând o scădere a capitalizării în 2022, față de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificări anul acesta, o dată cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare ofertă publică inițială din România, și posibil din Europa de Est, generând un nivel ridicat de interes din partea investitorilor instituționali străini”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Prăbușire cu 56% în sectorul financiar și al bunurilor de consum discreționar

Companiile din sectorul financiar și cel al bunurilor de consum discreționar au fost cele mai afectate, reducerile înregistrate de acestea reprezentând 56% din scăderea totală a capitalizării de piață, determinată exituri și de performanțe mai slabe.

Sectorul industrial a înregistrat o performanță bună, cu o creștere a capitalizării de piață de 45%, în principal datorită celor patru noi intrări în Top 100.

Energia a scăzut cu 12%, cu performanțe diferite în rândul celor șapte companii energetice prezente în top.

În ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creștere anuală, de 9,5%, ceea ce o plasează pe locul al doilea în lista regională. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrări și unor performanțe foarte bune în Danemarca (+40%), Germania (+18%) și Franța (+17%).

SUA a înregistrat o scădere cu 12% a valorii de piață a companiilor, dar și-a păstrat locul întâi în topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse în clasament.

Valoarea de piață a companiilor din China și regiunile sale a scăzut cu 7%, în ciuda faptului că a avut un nou participant în Top 100.

Primele cinci poziții în clasament rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet și Amazon, însă acestea au fost responsabile pentru 50% din scăderea totală a capitalizării de piață. Toate cele cinci companii au înregistrat o scădere în comparație cu anul precedent, cu Amazon înregistrând cea mai mare scădere, de 36%, urmată de Alphabet, cu o scădere de 28%.

Câștigători versus pierzători

Primele cinci locuri rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet și Amazon, însă acestea au contribuit la 50% din scăderea capitalizării totale a pieței. Toate cele cinci companii au scăzut față de anul trecut, cu cea mai mare scădere, de 36%, pentru Amazon, urmată de 28% pentru Alphabet.

În pofida încetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft și-a menținut poziția a doua poziție în listă, iar Apple a înregistrat scădere pentru prima dată din 2016. Saudi Aramco a înregistrat o scădere semnificativă de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms și Visa Inc.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) și Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com și Intel Corporation.

Avertismentele FMI și BCE

Pe de altă parte, șeful FMI spune că încă este îngrijorat de recentele turbulenţe din sectorul bancar, în pofida acţiunilor autorităţilor din SUA şi Elveţia de a ţine sub control băncile cu probleme, potrivit Reuters.

Vorbind jurnaliştilor în Paris, economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas a avertizat că „povestea nu s-a încheiat„, iar băncile din UE nu sunt imune la probleme, atât timp cât blocul comunitar nu finalizează mult discutatul mecanism de gestionarea a băncilor cu probleme.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a afirmat că băncile europene sunt sigure, a făcut un apel către guverne să facă progrese cu scheme de garantare a depozitelor la nivelul UE.

Sursa: adevarul.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: