Redactia.ro
Home » Știri » Risc de gheaţă neagră, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă. Directorul ANM anunţă „ger de crapă pietrele” în România

Risc de gheaţă neagră, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă. Directorul ANM anunţă „ger de crapă pietrele” în România

Risc de gheaţă neagră, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă. Directorul ANM anunţă „ger de crapă pietrele” în România

Iarna și vremea rece aduc cu sine o serie de pericole pentru traficul rutier și viața cotidiană. Unul dintre cele mai periculoase fenomene pe timp de iarnă este gheața neagră, iar recent, meteorologii au avertizat asupra riscului extrem de gheață neagră în mai multe țări europene, inclusiv Germania. Iată ce reprezintă gheața neagră și cum acest fenomen poate afecta viața de zi cu zi și traficul rutier!

Risc de gheaţă neagră, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă

Gheața neagră este unul dintre cele mai insidioase și periculoase fenomene pe timp de iarnă. Această peliculă subțire de gheață se formează direct pe suprafața asfaltului sau a altor suprafețe de drumuri și străzi. Ceea ce o face extrem de periculoasă este faptul că gheața neagră are aceeași culoare cu asfaltul și este extrem de dificil de observat cu ochiul liber. Ea apare în mod obișnuit atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț.

Impactul gheții negre

Gheața neagră poate avea consecințe grave asupra traficului rutier și siguranței pe șosele. Deoarece este dificil de observat, șoferii pot fi luați prin surprindere atunci când trec peste zone cu gheață neagră. Aceasta poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului și la producerea de accidente.

În plus, fenomenul de gheață neagră poate duce la întârzieri semnificative în trafic, închiderea temporară a drumurilor și autostrăzilor, precum și la anularea sau întârzierea zborurilor aeriene. De asemenea, aceasta poate afecta transporturile publice și poate pune în pericol siguranța pietonilor.

Directorul ANM anunţă „ger de crapă pietrele” în România

Chiar și în România, există un risc de gheață neagră, mai ales în sudul țării. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că vremea se va înrăutăți începând de vineri. În zona de nord a țării se așteaptă ninsori abundente, în timp ce în restul țării vremea va deveni extrem de rece, cu posibilitatea de a avea lapoviță și ninsoare. Temperaturile vor scădea semnificativ, iar minimele pot ajunge până la -10 grade Celsius în depresiuni.

„Miercuri și joi vorbim, în continuare, de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, în special în zonele din partea de vest, în sudul și sud-estul țării și contăm pe valori termice, la nivelul maximelor, de la 1 grad până la 14 – 15 grade. Citește și: Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță o nouă schimbare puternică a vremii în România: „Va ninge, se va depune strat de zăpadă” Însă de vineri vremea va intra într-un proces accentuat de răcire. Vorbim și de precipitații care vor fi predominant sub formă de ninsoare, în special în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vor mai rămâne de interes valorile de temperaturi mai ridicate până la 13 – 14 grade, la nivelul Capitalei urmând să se înregistreze, posibil, între 11 și 13 grade Celsius. De sâmbătă, regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic datei din calendar în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi maxime între -2 grade și șase grade. Iată, așadar, o scădere cu mai mult de cinci până la șapte grade față de ceea ce vom înregistra miercuri și joi. Astfel, la sfârșit de săptămână, minimele vor fi preponderent negative, cu valori de până la -10 grade în depresiuni și de zero grade în zona litoralului”, a spus Elena Mateescu, director ANM, relatează RTV.

Astfel, gheața neagră reprezintă unul dintre cele mai periculoase fenomene pe timp de iarnă, care poate avea consecințe grave asupra traficului și siguranței publice. Este esențial ca șoferii să fie extrem de vigilenți și să ia măsuri de precauție atunci când conduc în condiții de iarnă și să urmărească avertismentele meteorologilor.

 

Sursa foto: metro.co.uk

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: