Redactia.ro
Home » Știri » România a fost zguduită de două cutremure în această dimineață. Câte grade au înregistrat seismele

România a fost zguduită de două cutremure în această dimineață. Câte grade au înregistrat seismele

Joi dimineață, pe data de 28 martie 2024, locuitorii din zona Moldovei au fost treziți de două cutremure slabe, anunțate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Acestea au avut loc în județele Neamț și Bacău, fiind resimțite de populație, dar fără să provoace pagube semnificative.

Unde au fost resimțite cutremurele

Primul cutremur, cu o magnitudine de 3,3 pe scara Richter, a fost înregistrat la ora 8:36:51, în județul Neamț. Seismul a avut loc la o adâncime de 12,9 kilometri, fiind cel mai puternic dintre cele două. Deși a fost de scurtă durată, mișcarea telurică a fost suficientă pentru a stârni neliniște printre locuitorii zonei.

Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 2,4, s-a produs aproape două ore mai târziu, în jurul orei 10:18:07, în județul Bacău. Acesta a avut loc la o adâncime mai mică, de doar 5,3 kilometri, și s-a simțit, de asemenea, în orașele învecinate, fiind localizat la aproximativ 45km vest de Bacău, 56km sud de Piatra Neamț, 71km sud-vest de Roman și 75km nord-est de Sfântu-Gheorghe.

Ce sunt îndemnați să facă oamenii în astfel de situații

Chiar dacă aceste cutremure nu au fost puternice și nu au cauzat daune materiale, ele reamintesc necesitatea unei pregătiri continue a populației pentru astfel de evenimente naturale. Experții în seismologie subliniază importanța educației și a informării corecte privind măsurile de siguranță care trebuie adoptate în cazul unor cutremure mai puternice.

În ultimii ani, România a investit în modernizarea rețelei naționale de monitorizare seismică, oferind astfel posibilitatea unei detectări rapide și precise a mișcărilor telurice. Aceste măsuri au scopul de a minimiza impactul cutremurelor asupra populației și infrastructurii.

Locuitorii din zonele afectate sunt îndemnați să urmeze sfaturile autorităților și să se informeze despre cele mai bune practici în cazul unui cutremur, precum păstrarea liniștii, protejarea capului și a gâtului și deplasarea către zone sigure, departe de clădiri sau obiecte care ar putea cădea.

Institutul Național pentru Fizica Pământului continuă monitorizarea activității seismice din țară și își reafirmă angajamentul de a informa în timp real publicul cu privire la orice eveniment seismic semnificativ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: