Redactia.ro
Home » Știri » România, ajutoare de 640.600 lei pentru Croația. Anunțul făcut de Florin Cîțu

România, ajutoare de 640.600 lei pentru Croația. Anunțul făcut de Florin Cîțu

Dublare alocații

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că România va trimite ajutoare umanitare în valoare de 640.600 lei pentru Croația. Asta în contextul în care țara a fost afectată grav de un cutremur cu magnitutdinea de 6,4 grade pe scara Richter.

România, ajutoare pentru Croația

Premierul Florin Cîțu a anunțat că România va trimite ajutoare către Croația, care a fost grav afecatată de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. Mai exact, este vorba despre ajutoare în valoare de 640.600 de lei, informează Digi 24.

Șapte oameni au murit în urma cutremurului din Croația, iar alți zece au fost grav răniți. De altfel, premierul Florin Cîțu a anunțat la Palatul Victoria, după ședința de Guvern că nu a mai fost necesară intervenția cu: containere de locuit, corturi, paturi, saltele și saci de dormit.

„Aseară, autorităţile de la Zagreb au activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. Guvernul îşi exprimă solidaritatea cu cetăţenii din Croaţia şi trimite, prin DSU, ajutoare umanitare în valoare de 640.600 lei”, a spus premierul Florin Cîțu.

”România este solidară Croației, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre sunt la poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați. I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar, a precizat, marți, președintele Iohannis.

Marți, Croația a fost zguduită de un cutremur puternic, care s-a produs la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Seismul a avut 6,4 grade pe scara Richter, și s-a produs după un alt cutremur din urmă cu o zi, care a avut 5,2. Alte două seisme de mai mică intensitate s-au produs și miercuri, de 4,9 și 4,6 pe scara Richter.

Când va fi cutremur mare în România

Se tot vorbește în ultima vreme despre un cutremur mare în România. Specialiștii nu știu când acesta se va produce dar ne avertizează că aceste este inevitabil.

”Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme.Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian pentru Digi 24.

De altfel, acesta a spus că este o diferență între cutremurele de suprafață și cele de adâncime. Cutremurele de suprafață pot produce pagube mai mari.

”Practic, la 6,4 noi nu avem probleme mari. În schimb, pentru cutremurele de suprafață, mai ales în zona din apropierea epicentrului, pot să fie distrugeri foarte mari. Chiar dacă magnitudinea nu este așa de mare, fiind de 4 sau de 5, dacă sunt aproape de suprafață, energia eliberată ajunge repede la suprafață și cu o amplitudine mare și atunci mișcarea este mult mai intensă. Cutremurele de suprafață generează niște unde de suprafață, care sunt destul de puternice și pe măsură ce se propagă la distanță, crește cumva perioada lor, devin din ce în ce mai lente în mișcare”, a arătat Mircea Radulian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: