Redactia.ro
Home » Știri » România devine de luni „zonă galbenă” cu COVID-19. Ce trebuie să știe toți românii

România devine de luni „zonă galbenă” cu COVID-19. Ce trebuie să știe toți românii

GALERIE FOTO (4) zonă galbenă

România este de luni „zonă galbenă” COVID-19, cu peste 500 de persoane raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus pe teritoriul ţării.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Cei care vin din ţări care au peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus trebuie să stea în izolare timp de 14 zile.

Care sunt zonele roșii și zonele galbene din Europa și din lume

Zonele roșii, care impun intrarea în carantină în zone desemnate, sunt următoarele:

Ce presupune intrarea în carantină

„Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Zonele galbene, care impun auto-izolarea la domiciliu timp de 14 zile, sunt statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19:

Sursă: site-ul Institutului Național de Sănătate Publică

Ce presupune auto-izolarea la domiciliu

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă sau au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), sau sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus.

„Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică”, au explicat reprezentanţi din Grupul de Comunicare Strategică.

Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării, iar autoizolarea se aplică întregii familii. „Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!”, sprecizează oficialii.

Loading...