Redactia.ro
Home » Homepage » România intră în carantină parțială. Noile restricții anunțate de Raed Arafat

România intră în carantină parțială. Noile restricții anunțate de Raed Arafat

Restricții în perioada sărbătorilor de iarnă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, au prezentat, în cadrul conferinței de presă, detalii despre restricțiile care se vor impune, începând de luni, pentru 30 de zile.

 

România intră în carantină parțială

 

Arafat a explicat de ce magazinele ar trebui să fie închise la ora 21 și de ce sunt obligați oamenii să poarte mască între orele 23:00 și 5:00. Creșele și after school-urile vor rămâne, însă, deschise.

„Restricțiile vor intra în vigoare de luni și vor avea o perioadă de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o nouă evaluare. Măsurile propuse sunt menite să reducă impactul răspândirii virusului. Prima măsură e portul măștii generalizat în spații deschise.  Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată. (…) A doua măsură e închiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului. Limitarea deplasării între 23 și 05. Ăsta e intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze mai mult. Aici mulți întreabă de ce, există studii și multe țări au luat aceste măsuri”, a mai declarat Arafat.

Mai mult, se va interzice funcționarea piețelor și a târgurilor, excepție vor face piețele deschise, cu purtarea măștii. Arafat a explicat și de ce a fost luată măsura închiderii piețelor, astfel, în piețe regulile nu sunt întotdeauna respectate și oamenii plătesc cu bani cash, lucru care contribuie la răspândirea virusului.

Măsura purtării măștii este o măsură principală pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-COV-2. Excepție de la limitările deplasărilor în intervalul 23:00-05:00 fac deplasările în interes personal, asistența medicală, procurarea de medicamente, însoțirea de persoane bolnave și în cazul în care survine un deces.

Mai mult, vor fi interzise petrecerile private pentru reducerea contactelor și limitarea mobilității.

A fost introdusă o clarificare cu privire la ceea ce înțelegem prin terasă. ,,Poate ați observat că terase au fost închise cu pereți pentru a menține căldura. Atunci aceste adevin spații închise. Am preluat definiția din legea privind produsele de tutun.Orice spațiu cu acoperiș și două laturi este tratat ca spațiu închis. Aceste spații nu sunt terase deschise”, a mai declarat Raed Arafat.

Munca la domiciliu va deveni obligatorie acolo unde activitatea o permite. Pe de altă parte, vor putea avea program normal în continuare companiile care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.

Însă, Arafat a ținut să precizeze că nu se poate limita  numărul de persoane care merg în vizită, nu pot fi controlate astfel locuințele oamenilor, dara  afăcut apel la români să fie precauți și să respecte măsurile sanitare impuse și să țină cont de restricții.

Șeful DSU a anunțat că  România va intra în acrantină parțială,de luni, 9 noiembrie.  Raed Arafata  aținut să menționeze că scăderea numărului de infectări depinde de ,,implicarea fiecăruia dintre noi, fiecare poate prin gesturi simple să ajute și să fie parte din acest efort major pentru a limita impactul virusului”. 

O măsură decisă de CNSU a fost și decalarea programului în companiile unde sunt cel puțin 50 de angajați, pentru a reduce impactul asupra tarnsportului public. Transportul public este una dintre măsurile de răspândire a coronavirusului, când este aglomerație.

Măsurile au fost luate pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a avea un impact semnificativ, după cum precizează Raed Arafat. Situația va fi evaluată din nou peste o lună și vor fi decise abia atunci ce măsuri rămân în vigoare.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: