Redactia.ro
Home » Știri » România Matcașu, singura femeie care poartă numele țării. Femeia a fost botezată de regele Carol al II-lea

România Matcașu, singura femeie care poartă numele țării. Femeia a fost botezată de regele Carol al II-lea

România Matcașu este singura femeie care poartă numele țării noastre. Femeia a fost botezată de regele Carol al II-lea și provine dintr-o familie cu 16 frați.

 

Doamnă unică în țară

Ziua de 1 decembrie nu este doar sărbătoarea țării, ci și a României Matcașu, singura femeie din țară care îi și poartă numele. Regele Carol al II-lea a botezat-o cu prenumele de ,,România”.

Femeia a mărturisit că a primit acest nume după ce tatăl ei i-a scris regelui Carol al II-lea și l-a rugat să o boteze.  Însă, nimeni nu se aștepta ca regele să și accepte acest lucru.  Femeia a declarat că a trecut prin întâmplări neașteptate din cauza numelui. În ziua în care s-a căsătorit, femeia a fost pusă să își repete numele, deoarece nimeni nu o credea că acesta este numele adevărat.

„Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut”, a povestit femeia.

România Matcașu are două zile de sărbătoare. Femeia sărbătorește pe lângă data de 1 decembrie, și pe data de 30 iulie 1940, în vară. Femeia a povestit de nenumărate ori că provine dintr-o familie modestă, cu mai multe lipsuri financiare, dar cu o familie numeroasă.

România, sau ,,Milica”, cum îi spun apropiații, s-a năcut în satul Pleșoi din județul Buzău. Femeia provine dintr-o familie săracă. Părinții săi nu aveau bani de botez, așa că au decis să apeleze la ajutor regal.

Regele Carol mai boteza copii și pe tata l-a învățat cineva, a făcut o cerere, dar n-a apucat să mă boteze, mi-a dat doar numele la sfat, numele de România”, a povestit România Matcașu, în urmă cu ceva timp.

”Eram sărmană, proveneam dintr-o familie cu 16 copii. Vreme de război, așa că tata i-a scris Regelui Carol al II-lea, dacă poate să mă boteze. Majestatea Sa a fost de acord, așa că mi-a dat prenumele România”, a mai mărturisit femeia.

România Matcașu a venit, la 16 ani, în Brașov, unde s-a angajat și la Uzina Tractorul. Acolo l-a cunoscut pe soțul ei, cu care a avut doi copii, un băiat și o fată. Numele femeii a stârnit reacții în rândul celor care o cunoșteau prima dată.

Peste tot cine aude prima dată se miră. Zice: Cum? Nu! Spune-ți numele! Păi ăsta e numele meu. Nu le vine să creadă și popa la biserică și la sfat și la poliție, peste tot s-au mirat”, a mai povestit femeia în urmă cu ceva timp.

Mulți au fost cei care au crezut că femeia spune numele țării în care s-a născut și nu numele său.

Foarte mirați! De obicei îmi spuneau: Nu, nu, nu, nu țara! Cum o cheamă, cum o cheamă? România o cheamă, întotdeauna erau foarte mirați, de unde, cum, de ce…”, a mai spus Loredana Rusu, fiica României Matcașu.

Cu toate acestea, România are o singură mare dorință cu acest prilej. Cea mai mare dorință a femeii este să poată boteza o fetiță cu prenumele său. Femeia se simte foarte mândră cu numele unic.

”Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România (…) Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România!”, a mai spus aceasta.

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an de 1 decembrie și a fost stabilită printr-o lege ce a fost promulgată în anul 1990. Ziua marchează un moment estoric import pentru români. La 1 decembrie 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: