Redactia.ro
Home » Știri » România primește avertisment de la Comisia Europeană pentru defrișările ilegale, ariile protejate și calitatea aerului

România primește avertisment de la Comisia Europeană pentru defrișările ilegale, ariile protejate și calitatea aerului

GALERIE FOTO (2)

Comisia Europeană atrage atenția României că trebuie să se preocupe expres de problemele de mediu. A fost lansată deja o procedură de infringement pe această temă. Problema ar trebui soluționată în decurs de o lună. Dacă România nu va face pașii necesari în acest sens, Comisia va sesiza Curtea de Justiție a Comisiei Europene.

“După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost soluționate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, precizează comunicatul Comisiei Europene.

România gestionează deficitar problema deforestărilor ilegale

Potrivit comunicatului, nu există o analiză de impact a tăierilor asupra ariilor naturale protejate Natura 2000, așa cum impun Directiva privind habitatele și Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

„România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specific fiecărui sit”.

România primește avertisment de la Comisia Europeană

De asemenea, criticile Comisiei Europene vizează și modul în care au acționat autoritățile naționale. Acestea nu au reușit să identifice eficient tăietorii ilegali și să le aplice sancțiunile care se impun.  Există hibe în legislația națională care nu permit controlul obiectiv al numărului de defrișări aflate în afara legii. Organismele europene fac presiuni asupra României să implementeze Regulamentul UE privind exploatarea lemnului (Reglementarea UE 995/2010). Acesta interzice producere și comercializarea în piața unică a produselor care provin de pe urma tăierilor ilegale.

Bruxelles a mai avertizat și că o altă problemă actuală vizează punerea în aplicare a normelor UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale.

“România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE. Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului în care se desfășoară. Directiva 2010/75/CE privind emisiile industriale are ca scop să prevină și să reducă emisiile industriale nocive de pe teritoriul UE, promovând în același timp utilizarea unor tehnici care reduc emisiile poluante și care sunt eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor. Deși s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalații continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă. În plus, două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase,nu respectă valorile – limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf”, menționează sursa citată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: