Redactia.ro

România, zguduită de un seism într-o zonă mai puțin obișnuită. Cel mai puternic cutremur de la începutul anului

Cutremur

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) informează că vineri s-a produs un cutremur de magnitudine mică, dar într-o zonă mai puțin afectată de astfel de evenimente. Seismul a avut loc în județul Prahova, la aproximativ 50 de kilometri de Ploiești.

Cutremur în Prahova

Institutul Național de Fizică a Pământului a anunțat un cutremur ce a avut loc recent în România. Seismul a izbucnnit la ora 15:49:26, în județul Prahova, având o magnitudine de 3,4.

Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 136,8 km și s-a produs în apropierea următoarelor localități:

49 km la nord de Ploiești, 51 km la sud-est de Brașov, 60 km la nord-vest de Buzău, 60 km la sud-est de Sfântu-Gheorghe, 74 km la nord-est de Târgoviște și 88 km la sud-vest de Focșani, transmite click.ro.

De la începutul anului, în România au fost înregistrate opt cutremure, cu magnitudini între 2,4 și 3,4. Ultimele trei seisme s-au produs într-un interval de mai puțin de 12 ore, iar cel din județul Prahova este cel mai puternic dintre ele.

Pe 4 ianuarie, un alt cutremur de 3,2 grade a avut loc în Vrancea, fiind al doilea ca intensitate din acest an.

Cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat pe 16 septembrie, la ora 17:40, în zona Vrancea-Buzău.

Acesta a avut o magnitudine de 5,4 și a fost resimțit și în București și Chișinău.

Sfaturi esențiale în cazul unui cutremur

  1. Rămâneți calm. NU intrați în panică, liniștiți-i pe cei din jur și protejați copiii, persoanele în vârstă și femeile. Nu vă temeți de zgomotele produse în timpul seismului.
  2. Evitați să părăsiți imediat încăperea sau locuința. Faza inițială a cutremurului este de scurtă durată, iar mișcarea seismică puternică vă poate prinde în scări, coridoare sau zone aglomerate, unde riscurile de accidente sunt mari.
  3. Fiți atenți! Scările sunt foarte vulnerabile la deplasările diferite ale etajelor. Chiar dacă ar rezista, deplasarea pe scări în timpul cutremurului poate fi extrem de periculoasă.
  4. Rămâneți în încăpere, departe de feronerie și geamuri care se pot sparge. Dacă nu există un loc sigur sub o grindă sau un obiect solid, așezați-vă la podea, aproape de un perete și protejați-vă capul și gâtul cu palmele.
  5. Dacă este posibil, opriți sursele de foc și interveniți doar după ce trece șocul puternic.
  6. Nu încercați să ieșiți pe ușă sau să săriți pe fereastră. Evitați aglomerația și, dacă e posibil, deschideți ușa spre exterior pentru a nu rămâne blocată la evacuare după ce mișcarea seismică se oprește.
  7. Nu alergați în stradă.
  8. Dacă sunteți în afacerea unei clădiri, îndepărtați-vă cât mai repede de aceasta și feriți-vă de obiecte care ar putea cădea pe stradă, cum ar fi tencuieli, cărămizi sau feronerie.
  9. Oferiți primul ajutor celor răniți.
  10. Dacă sunteți surprins de căderea unor obiecte sau mobilier, protejați-vă capul și membrele și încercați să dați semnale de alarmă pentru a fi găsit de salvatori sau vecini.
adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: