Redactia.ro
Home » Știri » Românii ar putea plăti mai ieftin factura la gaze. Informații despre legea „off-shore”, numită și legea „săptămâna viitoare”

Românii ar putea plăti mai ieftin factura la gaze. Informații despre legea „off-shore”, numită și legea „săptămâna viitoare”

Prețul gazelor a crescut cu 52% după invazia Rusiei în Ucraina.

Românii ar putea scăpa mai ieftin cu plata facturilor la gaze și energie. Asta se poate întâmpla, însă, doar dacă statul va decide să exploateze gazele din Marea Neagră. Ce presupunea legea off-shore, denumită și „legea săptămâna viitoare”.

Informații despre legea off-shore numită și „legea săptămâna viitoare”

Legea off-shore a fost dezbătută multă vreme. În forma ei corectă și adusă în actualitate, această presupune începerea exploatării gazelor din Marea Neagră. Mai mult, ar presupune și independența energetică a României, combinată cu facturi mai mici pentru români.

După câteva zile de la răspândirea informației privind o posibilă sancțiune financiară asupra României din cauza amânării legii off-shore, liderul USR a explicat de ce acea bucată legislativă a devenit subiect de glumă.

De altfel, mulți o numesc „legea săptămâna viitoare”.

„În partea de energie avem un dezechilibru între cerere şi ofertă. Trebuie să creştem producţia. Or, cu acest ministru absolut incompetent (…) – domnul Virgil Popescu este ministrul Energiei din 2019 şi nu a fost în stare să dea legea off-shore. (…) Când o să avem un text pe baza căruia să votăm, o să îl analizăm profesionist şi o să avem o poziţie.

Problema este că e legea „săptămâna viitoare”. „Săptămâna viitoare” era şi în noiembrie 2021 – ne spunea Virgil Popescu. „Săptămâna viitoare” era şi când eram noi în coaliţie şi am cerut să aducă această lege. „Săptămâna viitoare” era şi în 2020. Problema e că e „săptămâna viitoare” de ani de zile, timp în care acele gaze au rămas în Marea Neagră şi noi avem nevoie de acele gaze. Acum vedem că chiar şi cei care vor să opereze o să deschidă un arbitraj împotriva statului român”, a explicat preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, citează playtech.ro din Agerpres.

Ce prevede noua actualizare a legii off-shore

Legea off-shore a fost actualizată în urmă cu câteva zile. Iată care sunt principalele diferențe și noutăți față de legea off-shore din 2018:

1. Pragul de preț al gazului. Inițial, legea din anul 2018 care a blocat investițiile pentru exploatarea gazului din Marea Neagră, stabilea că investitorii plăteau impozit (progresiv) asupra veniturilor suplimentare obținute din creșterea prețului la gaz, atunci când prețul gazului trecea de 45,71 lei/MWh. În prezent, ținând seama scumpirilor accentuate, noul proiect de lege prevede ca producătorii să plătească un impozit progresiv simplimentar, atuni când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh.

2. Deducerile vor crește de la 30% la 40%.

3. Nu vor mai exista restricții la vânzare.

4. Taxele vor rămâne aceleași pe toată durata acordurilor.

5. Eliminarea cotelor obligatorii de angajați și servicii din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: