Redactia.ro
Home » Homepage » Românii, fără curent electric și gaze timp de trei zile. Ce spune Raed Arafat Arafat despre situația unui blackout masiv în România

Românii, fără curent electric și gaze timp de trei zile. Ce spune Raed Arafat Arafat despre situația unui blackout masiv în România

Românii, fără curent electric și gaze timp de trei zile. Ce spune Raed Arafat Arafat despre situația unui blackout masiv în România

Românii, fără curent electric și gaze timp de trei zile, adică un blackout masiv. Ce spune Raed Arafat Arafat despre această situație și un scurt ghid de „supraviețuire”, conform șefului DSU.

Românii, fără curent electric și gaze timp de trei zile. Ce spune Raed Arafat Arafat despre situația unui blackout masiv în România

Românii devin tot mai îngrijorați când vine vorba de criza energetică existentă în Europa și penele masive de curent înregistrate în Ucraina și Republica Moldova. Temerile că situația ar putea exista și la noi în țară sunt tot prezente. Iată ce spun, totuși, autoritățile despre un blackout masiv, pus pe seama războiului, luând în calcul acest scenariu.

Instituțiile cheie – spitale, unități de pompieri – sunt dotate cu generatoare industriale, însă fiecare dintre noi ar fi bine să aibă în casă provizii de apă și alimente, pentru că lipsa pe termen lung a energiei ar putea duce și la oprirea alimentării cu apă potabilă în anumite zone, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

„Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumina. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. Doi – alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp”, a explicat Arafat.

„Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, a mai spus Arafat.

„Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a mai declarat șeful DSU.

Raed Arafat: „Nu excludem să apară situații de urgență”

„Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO. În momentul în care ai o situație în România, înseamnă că tot NATO a intrat în război și vorbim deja de total alt scenariu. Deci este foarte, foarte puțin probabil și sperăm să nu vedem astfel de scenariu”, a explicat Arafat.

„Nu putem să ne comparăm cu Ucraina sau Moldova, pentru că România are alte resurse și alte conexiuni pentru curent. Pentru asta, când se întâmplă ceva în Ucraina, din păcate, Moldova este afectată că este interconectată cu ei. România are și alte situații, alte posibilități care nu au dus la întrerupere de curent, așa că, din acest punct de vedere, România la acest moment are pregătirea necesară. Nu excludem să apară situații de urgență care să necesite reacții din partea companiilor care furnizează și din partea protecției civile române”, a adăugat Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: