Redactia.ro
Home » Știri » Românii vor putea ieși mai devreme la pensie! Ce schimbări va aduce noua lege a pensiilor de la 1 septembrie

Românii vor putea ieși mai devreme la pensie! Ce schimbări va aduce noua lege a pensiilor de la 1 septembrie

Pensii români

În lumina recentelor modificări legislative privind sistemul de pensii din România, este esențial ca fiecare cetățean să fie informat corect și să se bazeze doar pe surse oficiale. Recalcularea pensiilor a stârnit interesul și entuziasmul românilor, dar o oarecare doză de îngrijorare persistă din cauza schimbărilor pe care le aduce noua lege a pensiilor, programată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024.

Autoritățile își reafirmă îndemnul către români să aibă încredere în procesul de recalculare, asigurându-i că veniturile lor nu vor scădea, indiferent de modificările survenite. Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România, iar românii trebuie să fie bine informați pentru a înțelege impactul acestor modificări asupra propriilor pensii.

Dispariția unui tip de pensie

Una dintre schimbările majore este reprezentată de modificările în tipurile de pensii acordate. Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege va reduce numărul categoriilor de pensii de la cinci la patru. Așadar, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată, iar această opțiune va fi disponibilă doar până la 31 august 2024.

O altă modificare importantă se referă la vârsta de pensionare a femeilor, care va crește treptat la 65 de ani până în 2035, de la 62 de ani și două luni, cât este în prezent. Totuși, Guvernul a introdus și măsuri de compensare pentru femei. Astfel, se propune reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați.

De asemenea, concediul pentru creșterea copilului va fi considerat perioadă contributivă, având un impact pozitiv asupra vârstei standard de pensionare a femeilor. Este esențial ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și să se pregătească pentru viitorul financiar, luând în considerare noile condiții și beneficii oferite de sistemul de pensii.

Cu toate că sunt vehiculate diverse informații cu privire la sistemul de pensii, autoritățile avertizează românii să se informeze din surse oficiale pentru a evita confuziile. Recalcularea pensiilor este în plină desfășurare și promite oportunități de creștere a veniturilor la pensie. Cu toate acestea, noua lege a pensiilor, care va fi implementată la 1 septembrie 2024, aduce o serie de schimbări semnificative, generând preocupări și îngrijorări printre cetățeni.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

În încercarea de a veni în sprijinul femeilor care au născut și crescut copii, un proiect legislativ propune majorarea intervalelor de reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii. Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au crescut copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de următoarele reduceri:

  • Pentru un copil: o reducere de un an;
  • Pentru doi copii: o reducere de un an și șase luni;
  • Pentru trei copii: o reducere de doi ani;
  • Pentru patru copii: o reducere de doi ani și șase luni;
  • Pentru cinci copii: o reducere de trei ani;
  • Pentru șase sau mai mulți copii: o reducere de trei ani și șase luni.

Condiția realizării unui stagiu complet de cotizare ar urma să fie înlocuită cu cea a realizării unui stagiu minim de cotizare, permițând astfel și mamelor care nu au realizat stagiul complet să beneficieze de reduceri la vârsta de pensionare.

Propunerea vizează majorarea cu șase luni a intervalelor de reducere, în funcție de numărul de copii crescuți. Acest lucru ar oferi oportunitatea de reducere a vârstei de pensionare chiar și pentru mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare.

Schimbările aduse de noua lege a pensiilor au un impact semnificativ asupra planurilor de pensionare ale românilor. Este important să fim la curent cu aceste modificări și să ne pregătim corespunzător pentru a asigura un trai decent la bătrânețe. Consultarea surselor oficiale și implicarea în procesul de informare și decizie sunt cruciale pentru a ne asigura că ne bucurăm de beneficiile pe care le merităm.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: