Redactia.ro
Home » Știri » Roșiile se ieftinesc chiar înainte de perioada Paștelui. Cât va ajunge să coste un kilogram de roșii românești de la piață

Roșiile se ieftinesc chiar înainte de perioada Paștelui. Cât va ajunge să coste un kilogram de roșii românești de la piață

Prețurile la roșii în România continuă să scadă înainte de sărbătorile de Paște, aducând o veste bună consumatorilor. Această tendință de scădere a prețului la roșii a început în a doua jumătate a lunii Aprilie, după ce la începutul lunii, prețul per kilogram se ridica la aproximativ 40 de lei.

Piața românească își arată din nou vitalitatea, iar producătorii de roșii din județul Olt raportează o scădere semnificativă a prețurilor, situându-se acum între 25 și 35 de lei pe kilogram, comparativ cu nivelul alarmant de 40 de lei din perioada anterioară. Această scădere se datorează intrării unui număr mai mare de producători pe piață și concurenței crescute între aceștia.

Comercianților li se cere să scadă prețurile

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt a adus vești îmbucurătoare, anticipând că scăderea prețurilor la roșii va continua și în luna mai, odată cu intrarea în competiție a unui număr considerabil de fermieri. Investind în tehnologii moderne, fermierii obțin recolte de calitate mai devreme, contribuind astfel la stabilizarea prețurilor.

Cu toate acestea, prețurile percepute de comercianți în piețe sunt mult mai mari decât cele de achiziție, indicând un adaos de 50% – 60%. Președintele SPA Olt a făcut un apel către comercianți să aplice adaosuri mai rezonabile, astfel încât roșiile să rămână accesibile pentru consumatori. Roșiile românești sunt găsite în piețe cu prețuri între 40 și 60 de lei pe kilogram, în timp ce acestea pleacă de la producător cu prețuri între 25 și 32 de lei pe kilogram.

„Preţul tomatelor din piaţă indică un adaos de 50% – 60% fată de preţul de achiziţie, de cel cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianţi, dar îi rugăm să aibă şi ei adaosuri mai mici, mai lumeşti, să le spunem aşa. Pentru că acum noi găsim tomatele româneşti în pieţe cu preţuri între 40 şi 60 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dar ele pleacă de la producător cu preţuri între 25 şi 32 de lei pe kilogram.”, a fost declarația oferită de Ion Păunel.

Proiecțiile pentru viitor

Cu apropierea sărbătorilor de Paște, se anticipează că numărul producătorilor de roșii va crește semnificativ, iar prețurile vor continua să scadă. Producătorii se așteaptă la o producție abundentă, estimând că în două săptămâni, aproximativ 500-600 de producători vor recolta, iar până la începutul lunii mai, numărul lor va ajunge la 1500-2000, doar în județul Olt.

Astfel, consumatorii români pot privi cu optimism spre achiziționarea de roșii înainte de sărbătorile de Paște, având în vedere tendința de scădere a prețurilor și proiecțiile optimiste pentru viitor. Este important ca atât producătorii, cât și comercianții să colaboreze pentru a menține prețurile la un nivel accesibil, astfel încât consumatorii să poată beneficia de produse proaspete și sănătoase în această perioadă festivă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: