Redactia.ro
Home » Știri » Rusia, decizie de ultimă oră în privința României. Ce a hotărât Putin! Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Rusia, decizie de ultimă oră în privința României. Ce a hotărât Putin! Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Rusia, decizie de ultimă oră în privința României. Ce a hotărât Putin! Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Rusia, decizie de ultimă oră în privința României. Ce a hotărât Putin! Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Iată detaliile!

Rusia, decizie de ultimă oră în privința României

Relațiile dintre România și Rusia se află într-un moment de tensiune semnificativă în contextul evenimentelor din ultimul an. Ultima dezvoltare în această dispută constă în decizia Guvernului rus de a denunța acordul privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Acest pas a fost aprobat și semnat de premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Tass.

Ce a hotărât Putin

Decizia de a denunța acordul a fost fundamentată pe articolul 37 din Legea federală:

„ÎCu privire la tratatele internaționale ale Federației Ruse”, acceptați propunerea Ministerului rus al Afacerilor Externe de a denunța acordul dintre guvernul Federației Ruse și guvernul României privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don din data de 22 septembrie 2005”, se arată în documentul publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Ministerul rus de Externe a fost însărcinat cu notificarea autorităților române cu privire la această decizie. Această mișcare vine într-un context în care relațiile bilaterale dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Guvernul român a condamnat ferm această agresiune, iar această poziție a contribuit la exacerbarea tensiunilor dintre cele două state.

Într-o mișcare anterioară, la 8 iunie, Ministerul de Externe al României a anunțat decizia de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă. Această reducere a implicat o scădere cu 61% a numărului total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România, precum și o reducere de 55,5% a numărului efectiv de personal rus.

Ca răspuns la această măsură, Moscova a impus cote pentru numărul de membri ai personalului instituțiilor diplomatice și consulare ale României în Rusia. Ministerul rus de Externe a justificat aceste acțiuni prin „politica neprietenoasă dusă cu consecvență de autoritățile române față de Federația Rusă,” care, în opinia lor, a inclus crearea unor obstacole artificiale și nejustificate în funcționarea reprezentanței diplomatice și a instituției consulare ale Rusiei în România.

„Luând în considerare politica neprietenoasă dusă cu consecvenţă de autorităţile române faţă de Federaţia Rusă, îndreptată inclusiv spre crearea unor obstacole artificiale şi prin nimic justificate în calea funcţionării reprezentanţei diplomatice şi a instituţiei consulare ale Rusiei în România, MAE (rus) îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de răspuns, adecvate situaţiei create ca rezultat al acţiunilor Bucureştiului”, anunța atunci Ministerului de Externe de la Moscova.

În ansamblu, aceste evoluții recente reflectă tensiunile politice și diplomatice dintre cele două țări și pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor bilaterale în viitorul apropiat. Este important de urmărit cum vor continua să evolueze aceste relații și dacă vor exista eforturi pentru detensionarea situației.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: