Redactia.ro
Home » Știri » Rusia se laudă că a scos artileria grea, în Ucraina: ce sunt rachetele hipersonice folosite în premieră

Rusia se laudă că a scos artileria grea, în Ucraina: ce sunt rachetele hipersonice folosite în premieră

racheta hipersonica

Ruşii şi-au intensificat atacurile asupra Ucrainei, după ce s-a zvonit că s-au împotmolit în tentativa lor de a cuceri Kievul. Astfel, ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit, vineri, rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei.

Potrivit ruşilor, racheta a distrus un mare depozit subteran de muniţie al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk.

Ce este racheta supersonică?

Racheta hipersonică rusă Kinjal, la fel ca 3M22 Zircon, nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente.

Despre această rachetă se spune că ar fi „super-arma” de care dispune Vladimir Putin. Destinată să elimine navele şi ţintele terestre, Kinjal este o rachetă care poate fi înarmată cu focoase nucleare sau cu explozivi mari, şi poate să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.

Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice. Moscova nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina şi Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciţii de la primul test reuşit în 2018.

Le-au mai utilizat doar la exerciţii

La jumătatea lunii februarie, Ministerul rus al Apărării a lansat imagini care arată că a fost folosită pe o ţintă la sol în timpul exerciţiilor. în Belarus. Ria Novosti, citată de presa internaţională, subliniază că este prima oară când racheta hipersonică este folosită în Ucraina.

Testate cu succes în 2018, „Kinjal” („pumnal”, în limba rusă) şi-a atins toate ţintele în timpul testelor la o distanţă de până la 1.000 km. Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă MiG-31. Putin a ţinut să dezvolte acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depăşească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: