Redactia.ro
Home » Știri » S-a dat lege: angajatorul tău este OBLIGAT să-ţi majoreze salariul. Pentru care români e valabil. Vezi dacă eşti pe listă!

S-a dat lege: angajatorul tău este OBLIGAT să-ţi majoreze salariul. Pentru care români e valabil. Vezi dacă eşti pe listă!

bani

Angajatorii sunt obligaţi de Codul Muncii să le majoreze salariilor unor serii de români. E vorba de angajaţii care vor înregistra doi ani la actualul loc de muncă şi care sunt plătiţi la minimum pe economie.

Acest termen de 2 ani a început să curgă de la 1 ianuarie 2022, de când a intrat legea în vigoare.

Eşti plătit cu salariul minim cel mult 24 luni

Bani mai mulţi la salariu pentru angajaţii cu vechime de cel puţin doi ani.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se precizează în Codul Muncii.

Salariu mai mare, din 2024

Tragem concluzia că angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie 2022 cu 6,2% (cu 257 lei) la 4.398 lei, faţă de noiembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (11.540 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.361 lei), arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Indicele câştigului salarial real a fost 97,4% în luna decembrie 2022 faţă de luna decembrie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 105,8% în luna decembrie 2022 faţă de luna noiembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 233,8%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2022.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: