Redactia.ro
Home » Știri » S-a dat lege: Un nou calculul al pensiei în 2024. Cine sunt românii care beneficiază de o nouă formulă

S-a dat lege: Un nou calculul al pensiei în 2024. Cine sunt românii care beneficiază de o nouă formulă

Cine este românul cu pensie de lux? Încasează peste 10.000 de euro lunar

Este oficial! Din 2024 se introducere un nou calculul al pensiei. Iată cine sunt românii care beneficiază de noua formulă!

Cine sunt românii care beneficiază de o nouă formulă

Începând cu septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare în calculul vechimii în muncă pentru obținerea pensiei de stat în România, conform noilor prevederi adoptate în Legea 360/2023, care va înlocui actuala Lege a Pensiilor (nr. 263/2010). Această schimbare reprezintă un pas important în recunoașterea eforturilor și aprofundării cunoștințelor pe care le implică programul de masterat.

În prezent, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare în calculul stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat. Modificarea legislației vine în sprijinul absolvenților de masterat și aduce ajustări semnificative la sistemul de pensii din România. Totuși, pentru a beneficia de această măsură, este necesară existența unei diplome care să ateste absolvirea programului de masterat.

Un nou calculul al pensiei în 2024

Legea 360/2023 prevede că perioadele de studii de masterat vor fi luate în calculul vechimii în muncă doar pentru cei care nu erau deja asigurați în sistemul public de pensii în perioada în care au urmat aceste studii. De exemplu, dacă o persoană a fost angajată în timpul cursurilor de masterat, iar angajatorul i-a reținut contribuția la sistemul public de pensii, acea perioadă nu va fi adăugată la vechimea în muncă.

De asemenea, cei care au absolvit mai multe facultăți sau au parcurs mai multe cicluri de același nivel de învățământ (licență, masterat, doctorat) vor putea alege o singură perioadă de studii pentru fiecare nivel, care să fie luată în calcul la vechimea în muncă.

Articolul 14 al noii Legi a pensiilor enumeră și alte perioade asimilate pentru stabilirea stagiului de cotizare, printre care se numără absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, satisfacerea serviciului militar, perioadele de indemnizații de asigurări sociale, concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale, precum și perioada de concediu pentru creșterea copilului.

Este important de menționat că această măsură a fost inclusă inițial în Legea 127/2019, dar a fost amânată de mai multe ori până când a fost adoptată noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023), care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, abrogând Legea 127/2019. Astfel, românii care au absolvit studii de masterat vor beneficia de această modificare legislativă în stabilirea vechimii în muncă pentru obținerea pensiei de stat.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: