Redactia.ro
Home » Homepage » Salarii mai mari pentru profesori din 2024. Ce a anunțat Ministrul Educației

Salarii mai mari pentru profesori din 2024. Ce a anunțat Ministrul Educației

Salarii mărite pentru profesori în anul 2024.

Într-o conferință de presă desfășurată în cursul zilei de azi, Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat detalii privind creșterile salariale care vor fi acordate profesorilor în anul 2024. Anunțul a inclus și informații referitoare la majorările salariale pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.

Creșteri salariale pentru cadrele didactice

Conform declarațiilor Ligiei Deca, profesorii debutanți cu studii superioare de lungă durată vor beneficia de o creștere brută medie totală de 19,4% în anul 2024, din care 12,6% în ianuarie. Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile salariale vor varia între 19,4% și 20,5%, cu o creștere salarială brută medie totală de aproape 20% pe parcursul întregului an, inclusiv o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie.

Ligia Deca a subliniat că aceste măsuri vin ca urmare a promisiunilor făcute și a eforturilor depuse pentru a repara inechitățile salariale existente în sistemul de învățământ preuniversitar. În special, funcțiile de conducere din acest domeniu au fost tratate cu atenție deosebită, aplicându-se principiul de a asigura salarii peste nivelul celor ale cadrelor didactice pentru a elimina inechitățile.

„În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învâțământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie”, a spus Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern de joi, scrie stiripesurse.ro.

Ce salarii vor avea profesorii și directorii

Potrivit informațiilor furnizate, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani de vechime, inclusiv sporurile de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei. În același timp, un director va beneficia de un salariu brut de 12.533 de lei, inclusiv sporul de suprasolicitare neuropsihică.

Pentru învățământul superior, creșterile salariale se situează între 15% și 21%, cu o creștere salarială brută medie totală de aproximativ 20% în anul 2024. Cele mai semnificative creșteri sunt înregistrate pentru lectori sau șefi de lucrări, cu peste 21%, urmați de asistenți universitari, cu o creștere de peste 20%.

„Pentru învâțământul superior, creșterile sunt între 15 și 21%. Creșterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare din învățământul superior în anul 20224 este de aproximativ 20%, din care creșterea medie din luna ianuarie este de aproximativ 13%. Cea mai mare creștere se înregistrează pentru lectori sau șefi lcurări, peste 21%, urmați de asistenți universitari, peste 20%”, a adăugat Ligia Deca.

Astfel, anul 2024 aduce vești bune pentru profesorii români, iar eforturile Ministerului Educației sunt direcționate spre îmbunătățirea condițiilor salariale și eliminarea inechităților în sistemul de învățământ.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: