Redactia.ro
Home » Știri » Salariul minim ar putea să crească în România. Despre ce sumă este vorba:„Trebuie să stabilim ce e corect și adecvat”

Salariul minim ar putea să crească în România. Despre ce sumă este vorba:„Trebuie să stabilim ce e corect și adecvat”

Salariul minim ar putea să crească în România

Salariul minim ar putea să crească în România. Dennis Radtke, europarlamentar german, a declarat că salariul minim ar putea să crească în România. Confomr acestuia, ar fi vorba despre o mărime de aproximativ 300 de lei.

Salariul minim ar putea să crească în România. Despre ce sumă este vorba:„Trebuie să stabilim ce e corect și adecvat”

Europarlamentarul Dennis Radtke a declarat că salariul minim european nu va mai fi același în toate statele membre. Acesta a spus că la nivelul țărilor UE există o scădere a contribuției colective în ultimii ani și că trebuie stabilit ce este adecvat din perspectiva plătii pentru un angajat. „Cred că este un pas mare pentru Uniunea Europeană și un pas mare pentru a avea o Europă mai socială. Poate ar trebui să vă spun ce nu se întâmplă acum au fost multe zvonuri, multe discuții emoționale, în legătură cu această problemă a salariului minim.

Acest lucru insemnă că salariul minim din România va crește. Conform europarlamentarului, ar fi vorba despre o creștere de 300 de lei. ”Dar ceea ce se întâmplă, și vreau să spun asta, este partea grea a acestei directive și anume felul în care putem să întărim contribuția colectivă. În multe state membre, nu doar în România, de pildă, ci și în țara mea, în Germania, avem o scădere a contribuției colective în ultimii ani și convingerea mea personală este că trebuie să stabilim ce este corect și adecvat din perspectiva plății pentru un angajat.Aceasta se poate stabili prin contractul de muncă dintre sindicate și asociațiile angajatorilor. Noi lucrăm acum la contractele colective de muncă, avem un scop comun pentru toate țările membre ale Uniunii Europene ca acestea să aibă o acoperire de 80% în contractul colectiv de muncă. Deci, este un drum lung de străbătut pentru România, dar și pentru Germania. unde avem o acoperire de 50% pentru angajați prin contractul colectiv de muncă”, a adăugat Dennis Radtke, intr-un interviu pentru Antena 3.

Noua legislație va obliga statele membre în care mai putin de 80% din forța de muncă este protejată printr-un acord colectiv, să creeze un plan de acțiune pentru creșterea acestei protecții. Salariul minim va fi considerat suficient dacă asigură un nivel de trai decent.

Salariul minim brut in România

Salariul minim brut pe țară este de 2550 de lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022. Creșterea a fost de 10.9% față de nivelul din 2021. În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.
Reamintim că în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: