Redactia.ro
Home » Știri » Satul-fantomă din România: oamenii au fugit de acolo. A mai rămas doar o bătrânică: „Stau singurică…”

Satul-fantomă din România: oamenii au fugit de acolo. A mai rămas doar o bătrânică: „Stau singurică…”

Fenomenul depopulării zonelor rurale din România a făcut ca zeci de sate și cătune să rămână practic fără locuitori ori să mai fie ținute în viață de una – două familii.

Unele localități au fost părăsite de mai mulți ani, iar cu timpul, fostele lor pășuni, ogoare, livezi, drumuri, curți și case au fost înghițite de pădure.

Doar o bătrână în comuna Erbiceni, judeţul Iaşi

Un astfel de exemplu sinistru este comuna Erbiceni, judeţul Iaşi. Multe uliţe sunt goale deşi e ziua în amiaza mare. „Am rămas singuri. Şi eu stau singurică. N-am pe nimeni”, a spus o bătrânică uitată de lume în acest cătun.

Datele ultimului recensământ spun aşa: la o sută de persoane tinere, care au vârsta de sub 15 ani, avem am ajuns să avem 121 de bătrâni. Asta în contextul în care, în 2011, raportul era cam aşa. La 100 de tineri, aveam doar 101 bătrâni.

Un român nu ştie cine este preşedinte

Longhin Topor a rămas singurul locuitor al satului Gialacuta din județul Hunedoara. Vârstnicul trăiește într-o izolare aproape totală, într-un ținut aproape sălbăticit.

„În ultimii ani am trăit mai mult singur. Radioul nu a mers o vreme și așa nu am mai aflat noutăți. Nu mai știu cine e președintele țării. Nu am prea auzit de război sau de pandemie. Doar ce mai vorbesc oamenii pe la magazin, la Dealu Mare, unde ajung trecând peste dealuri”, spune Longhin Topor pentru Adevărul.

Natalitatea se prăbușește în România. În noiembrie s-au născut cu aproape 2 mii mai puțini copii față de luna precedentă din 2022. Asta face ca, în primele 11 luni ale anului trecut, numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 134 de ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: