Redactia.ro
Home » Știri » Scandal în Săptămâna Mare. Purtătorul de cuvânt al BOR, replică acidă pentru ÎPS Teodosie, după ce s-a opus unificării Paștelui

Scandal în Săptămâna Mare. Purtătorul de cuvânt al BOR, replică acidă pentru ÎPS Teodosie, după ce s-a opus unificării Paștelui

Când va ajunge în România Sfânta Lumină de Paște şi cum va fi distribuită în toate parohiile din țară

În timpul Săptămânii Mari a avut loc un scandal între Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu și Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, după ce acesta din urmă s-a opus unificării Paștelui. Bănescu a răspuns cu o replică dură: „Au catolicii sfânta lumină? Nu au.” Iată detaliile!

Vasile Bănescu, replică acidă la vorbele ÎPS Teodosie

Miercuri, Vasile Bănescu a postat o nouă explicație pe pagina sa de Facebook, continuând dezbaterea pornită de la propunerea de a celebra Paștele ortodox odată cu catolicii:

„Invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este compromițătoare intelectual, teologic și moral. Calendarul nu este o emisie a Revelației dumnezeiești, ci exclusiv expresia unor imperfecte calcule astronomice omenești.

Ca urmare, orice calendar trebuie ajustat și adecvat în timp. Reținerea și zbaterea unora care sacralizează calendarul, confundându-l grosolan cu un adevăr de credință, oameni care arată aparent compătimitor cu degetul (gest reprobabil mereu) spre faptul că doar ortodocșii primesc Sfânta Lumină, invocând în mod inept ideea că dacă am sărbători Paștele corect din punct de vedere calendaristic Sfânta Lumină nu s-ar mai aprinde, ca și cum minunea lui Dumnezeu e condiționată de calendar și nu de credință, trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională: dacă am sărbători Paștile împreună, toți creștinii din lume, ar trebui să împărțim Sfânta Lumină cu alții și am pierde din prestigiul singularității cu care ne place să facem paradă.

Nu în acest tip de creștinism s-ar putea recunoaște Hristos, Cel care ne-a dat în Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Sale Pătimiri cea mai înaltă poruncă: «Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteti ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții»”, a scris Vasile Bănescu pe pagina sa de Facebook.

Cum a reacționat ÎPS Teodosie la propunerea de schimbare a datei Paștelui în România

Arhiepiscopul Teodosie a emis o declarație fermă după ce mai mulţi lideri politici şi istorici au propus ca data Paștelui să fie schimbată. Acesta respinge categoric propunerea de a schimba data Paștelui și afirmă că, în cazul în care ortodocșii ar sărbători în aceeași zi cu catolicii, „Lumina Sfântă nu ar mai veni”. Acesta a argumentat că această lumină vine doar în timpul Paștelui Ortodox, deoarece postul este mult mai strict în această tradiție religioasă.

„Noi respectăm toate cele trei condiții înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui.  Noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat.

Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? Nu au. Au alții? Nu au. Toți se adună la lumina ortodocșilor, dar nu îndrăznesc să vină, pentru că este greu la ortodocși. Sunt posturi mari și aspre”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Mai mulți lideri politici și istorici au solicitat Bisericii Ortodoxe Române să stabilească data Paștelui în concordanță cu cea a protestanților și catolicilor. Ca urmare, Arhiepiscopul Teodosie a emis reacția sa, respingând ferm această propunere.

Când va ajunge în România Sfânta Lumină de Paște şi cum va fi distribuită în toate parohiile din țară

Începutul Săptămânii Patimilor este marcat de chemarea preoţilor la post şi rugăciune, iar credincioşii sunt îndemnaţi să se spovedească şi să participe la slujbele specifice acestei perioade – Deniile. În această perioadă, Patriarhia a stabilit ultimele detalii pentru noaptea de Înviere şi programul aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim, care este un moment extrem de important pentru credincioşi.

Lumina Sfântă de la Ierusalim soseşte în ţară după ora 18:30, cu o aeronavă din Tel Aviv, iar Arhimandritul Teofil va aduce candela până pe Dealul Patriarhiei, în jurul orei 19:00, unde va fi primită de Patriarhul Daniel. După sosirea în Bucureşti, Lumina Sfântă va fi distribuită şi delegaţiilor de preoţi din toată ţara, pentru a ajunge în bisericile lor respective, unde credincioşii o vor putea lua în timpul slujbei de Înviere.

În plus, o delegaţie din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor va merge la Ierusalim, pentru a aduce Lumina Sfântă în judeţul Suceava, demonstrând astfel importanţa şi semnificaţia profundă a acestui moment pentru credincioşi.

Când încep Slujbele Deniilor la Catedrala Patriarhală

În acest an, Săptămâna Sfintelor Pătimiri se va desfăşura în perioada 9 – 14 aprilie, iar slujbele Deniilor vor începe zilnic la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală, unul dintre cele mai importante locuri de închinare din România. Potrivit unui comunicat recent al Biroului de presă al Patriarhiei Române, programul celorlalte slujbe din această perioadă va fi următorul:

– „Sfânta Liturghie din Sfânta şi Marea Joi (13 aprilie) va fi săvârşită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9,30;

– Slujba Vecerniei din Sfânta şi Marea Vineri (14 aprilie) cu scoaterea Sfântului Epitaf (8,00 – 11,00) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

– în intervalul orar 11,30 – 16,50, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală;

– între orele 17,00 – 20,30 va fi săvârşită Denia Prohodului Domnului şi va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.

Sfânta şi Marea Sâmbătă (15 aprilie):

– între orele 8,00 – 12,30, se vor oficia Slujba Ceasurilor, Obedniţa şi Vecernia unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;

– în intervalul orar 13,00 – 19,00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

Învierea Domnului – Sfintele Paşti (16 aprilie):

– la ora 00,00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoţilor şi diaconilor prezenţi în pridvorul din faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, aceştia vor oferi Sfânta Lumină credincioşilor pe culoarele special amenajate;

– Slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia”, potrivit observatornews.ro.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: