Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor. Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon”

Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor. Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon”

Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor. Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon"

Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor! Iată detaliile!

Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor

Ministrul Mediului a anunțat o schimbare semnificativă în privința reciclării PET-urilor. Potrivit acestuia, strângerea ambalajelor în casă pentru a obține cei promiși 50 de bani nu va mai fi o opțiune viabilă. Decizia se bazează pe faptul că niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera această recompensă financiară.

Afirmând că „nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon”, ministrul a subliniat că RVM-urile (Reverse Vending Machines) vor accepta doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția și care fac parte din sistemul garanție – returnare. Această decizie vine în contextul implementării Sistemului Garanție Returnare (SGR) în data de 30 noiembrie.

Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon”

În cadrul declarației sale, Mirchea Fechet a subliniat importanța ca ambalajele PET să fie integrate în acest sistem, cu scopul de a contribui la protecția mediului și promovarea reciclării. De aceea, PET-urile vechi, dozele de aluminiu și alte ambalaje de acest tip care au fost strânse în cămară sau pe balcon ar trebui duse la punctele de colectare, unde vor fi preluate corespunzător.

„Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon pentru că niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera cei 50 de bani. Cu alte cuvinte, la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția şi care fac parte din sistemul garanție – returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.

Din acest motiv, anunț că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu și ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămară sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracției reciclabile şi cetățenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce privește cei 50 de

Ministrul Mediului, despre volumul stocurilor de ambalaje SGR

Ministrul Mediului a mai explicat că volumul stocurilor de ambalaje SGR care există deja în depozitele producătorilor și distribuitorilor, precum și în depozitele magazinelor, va fi comercializat fără sigla SGR. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre aceste ambalaje nu au fost produse în România, ceea ce ar contraveni principiilor sistemului SGR. Cu toate acestea, pe măsură ce producătorii introduc pe piață noile produse și pe măsură ce stocurile existente se epuizează, ambalajele SGR vor deveni mai preponderente în magazine.

„Volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există niciun motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici.

Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România, iar din punct de vedere al protecției mediului, acesta ar fi un lucru care nu ne-ar ajuta cu nimic. Vom vinde toate acele stocuri și pe măsură ce producătorii pun pe piață noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînțeles că vor apărea pe raft ambalajele SGR.

În prima săptămână, spre exemplu, ne așteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval, dar pe măsură ce sistemul garanție – returnare va funcționa, aceste stocuri, că discutăm despre apa plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi ușor, ușor vândute şi pe rafturile magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanție de 50 de bani”, a mai transmis ministrul Mediului. 

În primele săptămâni de la lansarea Sistemului Garanție Returnare, se așteaptă ca pe rafturile magazinelor să fie disponibile doar produsele cu termen de valabilitate mai mic de o săptămână, care nu puteau fi produse decât în acest interval. Cu trecerea timpului, odată ce sistemul SGR va fi în funcțiune, ambalajele SGR vor deveni mai ușor de găsit și vor deveni mai obișnuite în rândul consumatorilor.

Astfel, românii sunt avertizați să nu strângă PET-uri în balcon pentru a obține cei 50 de bani promiși, deoarece această practică nu va mai fi viabilă în contextul implementării Sistemului Garanție Returnare. În schimb, cetățenii sunt încurajați să ducă PET-urile vechi și alte ambalaje reciclabile la punctele de colectare pentru a contribui la protejarea mediului și la promovarea reciclării. Prin aceste măsuri, se urmărește reducerea impactului asupra mediului și creșterea gradului de reciclare a ambalajelor în România.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: