Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări majore în sistemul de pensii din România: Când vor fi disponibile taloanele modificate cu pensiile recalculate

Schimbări majore în sistemul de pensii din România: Când vor fi disponibile taloanele modificate cu pensiile recalculate

Schimbări majore în sistemul de pensii din România: Când vor fi disponibile taloanele modificate cu pensiile recalculate

În România, se anunță schimbări majore în sistemul de pensii, o veste binevenită pentru milioanele de pensionari. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a confirmat că procesul de recalculare a pensiilor este în plină desfășurare și că în curând vom vedea rezultatele acestui efort. Iată când puteți aștepta noile taloane de pensie și ce implică aceste modificări.

Schimbări majore în sistemul de pensii din România

Potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, peste 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate deja. Aceste evaluări sunt esențiale în pregătirea terenului pentru recalcularea pensiilor. Dosarele sunt supuse unei verificări atente și sunt digitalizate pentru a fi integrate în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Este un proces laborios, dar necesar pentru asigurarea acurateței și corectitudinii recalculărilor.

„Aici vorbim despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii. Eu urmăresc în timp real situația acestui proces de evaluare. Este cel mai greu proces anterior de recalculării propriu-zise a dosarelor de pensii pentru că aici dosarele trebuie verificate și digitalizate, introduse într-un format electronic nou, de ultimă generație, ulterior, după aceasta.

În baza noii formule de calcul, ele vor fi recalculate. Suntem la peste 95%, în toată țara în acest proces de evaluare. Mai avem foarte puțin și finalizăm acest proces.

Avem deja și normele publicate în Monitorul Oficial. Asta s-a întâmplat weekend-ul trecut astfel încât în perioada imediat următoare săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare vom semna deja contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice.

Astfel, procesul de recalculare va intra în linie dreptă. Urmează să emitem deciziile de pensionare pentru cei cinci milioane de pensionari aflați în plată, iar în luna septembrie tipărim taloanele de pensii noi cu pensiile recalculate”, a explicat Baciu, pentru România TV.

Când vor fi disponibile taloanele modificate cu pensiile recalculate

Se estimează că începând din luna septembrie, noile taloane de pensii vor fi tipărite și distribuite către pensionari. Aceste taloane vor reflecta noile majorări ale pensiilor, aducând beneficii pentru peste trei milioane de pensionari. În cazul în care recalcularea duce la o sumă mai mică decât cea actuală, pensionarul va continua să primească pensia mai avantajoasă.

„Pensiile în marea lor majoritate, peste trei milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor. Dacă în urma calculului rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată în prezent, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată urmând ca de urmatoarele indexari ale VPR să porneasca din acel număr de puncte calculate pe contributivitate și urmează să primeasca indexările care de anul viitor vor fi foarte clar stipulate în lege.

Iar în fiecare lună ianuarie vom avea cresteri ale valorilor punctului de pensie și implicit ale VPR-ului cu rata inflației și cu cresterea economică reflectată în salariul mediu brut pe economie, respectiv cu 50% din cresterea reală a salriului mediu brut pe economie”, a mai declarat Șeful Casei de Pensii.

Una dintre principalele obiective ale acestei recalculări este eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Noua formulă de calcul își propune să corecteze discrepanțele rezultate din raportarea numărului de puncte de contribuție la diferite perioade de cotizare. Această măsură are potențialul de a asigura o distribuție mai echitabilă a pensiilor, reflectând mai bine contribuțiile fiecărui pensionar în decursul vieții active.

„Elimină inechitățile acumulate în sistem pentru că acel număr de puncte de contributivitate pe care fiecare pensionar le are a fost raportat la niște stagii de cotizare diferite. Nu că s-a vrut lucrul asta. Asta a fost în vigoare.

Dacă împarți același număr de puncte la un stagiu de 25 sau 35 diferențele sunt mari. Avem cuantumuri de pensii în plată diferite”, a mai precizat Baciu.

Impactul acestei noi formule de calcul va fi resimțit de milioane de pensionari din România. Este de așteptat ca procesul să conducă la o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii. Cu toate acestea, este important să fie gestionate și eventualele efecte secundare sau contestații care ar putea apărea în urma recalculării.

Astfel, modificările în sistemul de pensii din România sunt un pas important către o mai mare eficiență și justiție în distribuția resurselor destinate pensionarilor. Cu implementarea noii formule de calcul și tipărirea taloanelor de pensii recalibrate, se deschide o nouă etapă în evoluția sistemului de pensii din țară.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: