Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări radicale pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial

Schimbări radicale pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial

elevii

Vești bune pentru elevii din învățământul primar și gimnazial. Senatul României a votat un proiect prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Astfel, proiectul care modifică Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi), în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi) şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Proiectul inițiat de Liviu Pop și votat luni de Senat a fost trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis, potrivit edupedu.ro.

Legea Educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. La un an și jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, iar în ultimii șase ani, numărul de ore a căpătat proporții.

Metoda inedită prin care elevii sunt opriți să mai copieze

Actuala formă a Legii Educației nu prevede un număr precis de ore, ci arată că „numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale”.

Astfel, proiectul votat luni care modifică Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:

  • în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
  • în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
  • în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Când au elevii prima vacanță din anul școlar 2019-2010?

Proiectul introduce și obligația ca unităţile de învăţământ preuniversitar să înscrie copiii care nu deţin un cod numeric personal.

Declarația fostului ministru al Educației, Liviu Marian Pop, este următoarea: „Eu îi invit pe cei care contestă acest proiect de lege să ia Legea educației din Finlanda, din Coreea de Sud și din Japonia. Cele trei modele de sistem de învățământ, finlandez, Coreea de Sud și Japonia, știm cu totii că…. Singapore, pardon, nu Japonia. Modelul finlandez este foarte simplu. Copilul stă în școală între 6 și 8 ore și nu mai are temă pentru acasă și nu face nimic profesorul, și nici elevul, după ora 16:00 sau după ora 17:00”.

Modificările aduse vacanțelor în 2020

Pentru elevii din România vacanța de Paști se prelungește în 2020. Aceștia vor beneficia de încă o zi liberă în plus.

„Vacanta de Paste 2020 se va desfasura, conform structurii anului scolar 2019-2020, in perioada 4 – 21 aprilie. Vinerea Mare a devenit sarbatoare legala, ceea ce inseamna inca o zi libera pentru elevi, conform structurii anului scolar. Anul acesta, insa, Vinerea Mare este inclusa deja in vacanta elevilor”, conform România TV.

De sărbători, elevii din țara noastră vor avea 41 de zile de vacanță, potrivit calendarului anului școlar 2019-2020. Vacanța de Crăciun va avea 23 de zile, iar cea de Paște, 18 zile. Sunt cele mai lungi perioade de vacanță din întreaga Uniune Europeană, atât pentru perioada liberă de Crăciun, dar și pentru Paște.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: