Redactia.ro

Scurt istoric al Persiei Antice

Cum arată Persia Antică

Imperiul Persan a fost un vast imperiu antic, intins pe o suprafata imensa. Persia a dominat Asia de Sud si Sud-Vest intre anii 550 si 330 inainte de Hristos.

De caderea Imperiului Persan se leaga povestea si lui Alexandru cel Mare, el fiind ultimul cuceritor si stapan al Imperiului Persan.

Cum a fost infiintat Imperiul Persan

Imperiul Persiei Antice a fost un laitmotiv pentru multe surse de divertisment.

S-au turnat videoclipuri avand aceasta tematica, s-au facut numeroase filme si seriale istorice premiate la nivel international, dar sunt si jocuri tip slot din aceeasi tema, un exemplu in acest sens fiind Gates of Persia pe care il poti gasi la Don Casino Online.

Inainte de a fi un Imperiu, Persia a fost o mica adunare de triburi. De fapt, persii sunt o imixtiune indiano-iraniana.

Acest popor mixt s-a stabilit undeva in Iranul de astazi aproximativ in anul 1.000 inainte de Hristos.

La 300 de ani distanta, triburile persilor sunt unificate de Achaemenes, primul fondator al unei puteri statale in zona si totodata primul din dinastia ce ii poarta numele.

Fiul sau duce mai departe viziunea tatalui si extinde teritoriile persane spre vest, in urma unor campanii agresive de cuceriri.

De la triburi unificate la Imperiu

Cirus al II-lea, numit si “Cel Mare” este unul dintre cei mai mari conducatori ai antichitatii. El a fost la carma Persiei si a reusit ca in mai putin de 30 de ani sa transforme aceasta uniune de triburi in practic cel mai mare imperiu al Asiei.

In anul 550, Media este incorporata in Imperiul Persan, in urma unei victorioase campanii militare.

In doar 4 ani, Imperiul Persan se extinde pana in Asia Mica si Marea Egee, incorporand si toate coloniile grecesti ionice.

Dupa aceea, campaniile militare s-au orientat spre Bactria (o zona arida care permitea desfasurari strategice de trupe) si, in final, Babilon.

Cucerirea Noului Babilon in particular nu a fost prea grea, din cauza problemelor interne care macinau acest stat.

Cirus al II-lea a venit cu o idee foarte buna, conducerea autonoma dar sub suveranitate, practic infiintarea unor state in stat. In vremea imperiului persan, unitatile administrative mai mici se numeau satrapii.

Aceste satrapii erau conduse de oameni loiali puterii centrale. Se asigura pacea in imperiu si trebuia ca liderii satrapiilor sa raspunda cu oameni si resurse de fiecare data cand erau chemati la arme de catre conducatorul Imperiului.

Mai mult, conducatorii satrapiilor erau raspunzatori si de colectarea de taxe sau de bunuri care mergeau tot la nivel central.

Cambyses al II-lea, fiul marelui Cirus al II-lea, pe langa multe alte lucruri mai putin placute pentru care a ramas in istorie, este cel care a transformat Egiptul intr-o satrapie a Imperiului Persan.

Ulterior, Darius I cel Mare este cel care contureaza noi granite ale Persiei, un imperiu care atunci acoperea o suprafata de 5 milioane de kilometri patrati.

Darius dezvolta noi drumuri, intelegand ca este necesar un bun sistem pentru transportul de persoane si bunuri intre granitele imperiului.

Prabusirea Imperiului Persan

Incepand cu anul 465 inainte de Hristos, perioada in care domneste Artaxerxes al II-lea, imperiul aluneca putin cate putin spre declin.

Fiul lui Artaxerxes, Xerxes al II-lea, este asasinat de fratele sau care doreste sa preia puterea, iar in imperiu se asterne haosul. Si Sogdianus, fiul lui Artaxerxes este la randul sau ucis.

Regele Darius al II-lea declara si el razboi Atenei, luptand alaturi de spartani in razboiul peloponesiac.

Regii persani actioneaza mai degraba ca mediatori ai conflictelor dintre statele grecesti, ei avand un interes in mentinerea influentei asupra teritoriilor grecesti ce faceau parte din imperiul persan.

Imperiul Persan comite insa o greseala uriasa cand trimite asasini pentru a-l lichida pe regele macedonean Filip al doilea.

Fiul acestuia din urma, Alexandru, porneste o campanie militara impotriva Persiei. In anul 334, Alexandru Cel Mare traverseaza granitele imperiului macedonean si intra pe teritoriul persan.

Regele Darius al III-lea al Persiei organizeaza cateva defensive impotriva armatei invadatoare a lui Alexandru cel Mare. De fiecare data, satrapiile persane au cazut prada geniului strategic al lui Alexandru si celebrelor sale falange macedonene.

Darius al III-lea decide sa poarte o lupta de amploare contra armatelor lui Alexandru la Issos in 333, insa pierde aceasta confruntare militara.

Armata persana se regrupeaza si incearca un ultim efort de a opri si neutraliza fortele macedonene la Gaugamela, in 331.

La Gaugamela, Alexandru a condus atacul cavaleriei si a fost foarte aproape, la o aruncatura ratata de sulita, de a-l ucide pe ultimul rege al Persiei, Darius al III-lea.

Darius fuge de pe campul de lupta si este gasit decedat mult mai tarziu in Bactria, iar cel care l-a ucis a fost capturat de Alexandru.

Asa se face ca armatele lui Alexandru cel Mare au patruns triumfatoare in Babilon, centrul Imperiului Persan si au format un mix de culturi.

Alexandru chiar si-a luat o sotie persana, lucru care a starnit nemultumirea oamenilor sai.

Chiar daca au existat multe voci apropiate lui Alexandru care l-au rugat sa se intoarca in Grecia, acesta a refuzat, dorind sa infiinteze o civilizatie noua, o lume moderna in Persia.

A dat ordin sa se construiasca orasul care ii poarta pana in ziua de astazi numele, Alexandria, si care a gazduit o minune a lumii antice, Farul din Alexandria.

Alexandru isi gaseste sfarsitul in Babilon, iar Imperiul Persan a decazut apoi in mod ireversibil.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri