În ultimele zile, Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a atras atenția cu privire la o potențială amenințare la adresa siguranței național, aplicația TikTok. Conform declarațiilor sale, TikTok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului român. În acest articol, vom explora motivele acestei declarații și implicațiile pe care le poate avea interzicerea TikTok în rândul angajaților statului!
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea TikTok pe telefoanele românilor
Potrivit lui Pavel Popescu, există dovezi clare că TikTok utilizează datele utilizatorilor într-un mod negativ. El a făcut un apel către toți românii să nu își instaleze această aplicație și a subliniat că există preocupări serioase cu privire la modul în care datele personale sunt gestionate și utilizate de TikTok. Mai mult decât atât, vicepreședintele ANCOM a susținut că există dovezi tehnice că datele colectate de TikTok sunt direcționate către servere ale altor guverne, ceea ce ridică preocupări serioase cu privire la securitatea națională.
Cine sunt cei vizați: „E o problemă de siguranță națională”
Declarațiile lui Pavel Popescu vin în contextul în care și Comisia Europeană a interzis angajaților săi utilizarea aplicației TikTok, pe motive de securitate cibernetică. Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a invocat aceste motive pentru a justifica decizia de a interzice TikTok angajaților Comisiei Europene. Cu toate acestea, Breton nu a oferit detalii suplimentare cu privire la incidente specifice care ar fi determinat această interdicție.
„Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ”, a precizat vicepreședintele ANCOM, conform profit.ro.
„TikTok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații”, a mai declarat acesta.
Reacția TikTok nu s-a lăsat așteptată, compania afirmând că decizia Comisiei Europene este greșită și se bazează pe concepții fundamentale greșite. TikTok a subliniat că are măsuri stricte de protecție a datelor și a contactat Comisia pentru a clarifica modul în care aceste măsuri sunt implementate și cum se protejează datele utilizatorilor din întreaga Uniune Europeană.
„Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile și a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din întreaga UE care vin la TikTok în fiecare lună”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.
Ce spun reprezentanții TikTok despre interzicerea platformei
Iată declarația reprezentanților TikTok în legătură cu cererea de interzicere a platformei pe care a inițiat-o Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), deoarece consideră aplicația ca fiind o potențială amenințare la adresa siguranței național!
„Credem că declarația oferă mai multă vizibilitate și înțelegere cu privire la eforturile TikTok pentru a construi un spațiu sigur pentru utilizatorii de pe platformă:
„Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite.””, au explicat aceștia într-un comunicat oficial.
Sursa foto: Arhivă