Redactia.ro
Home » Homepage » Se dă lege pentru românii cu credite acordate până pe 30 aprilie 2022! Document

Se dă lege pentru românii cu credite acordate până pe 30 aprilie 2022! Document

Din cauza crizei financiare generate de războiul din Ucraina, autoritățile au publicat recent un proiect de ordonanță privind amânarea plății ratelor la bănci. Se aplică doar celor care au luat credit până la data de 30 aprilie 2022.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de această lege

„Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
b) data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată;
c) nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată”, este scris în nota de fundamentare.

Criteriile de eligibilitate

Totuși, nu poate beneficia oricine de facilitățile de suspendare a obligației de plată a ratelor. Astfel, sunt doar anumite credite vor fi scutite de plată, în timp ce restul trebuie achitate în conformitate cu contractul de creditare.

„Poate beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului acordat în cadrul programului ”Prima casă/Noua casă” care îndeplinește condițiile de eligibilitate prezentate la pct.2), beneficiarul Programului ”Prima casă/Noua casă” afectat financiar, direct sau indirect de situația gravă generate de criza actuală determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina, sub condiția transmiterii solicitării către creditor cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor prevăzute la art.7 din OUG nr.90/2022.

Facilitățile prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.90/2022 se pot acorda debitorilor până la atingerea limitei de vârstă la sfârșitul perioadei de creditare prelungite”, este scris în document.

În cazul în care proiectul va fi implementat, debitorii pot solicita băncilor creditoare amânarea cu 1- 9 luni a plății ratelor lunare.

De asemenea, facilitățile prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.90/2022 se pot acorda debitorilor până la atingerea limitei de vârstă la sfârșitul perioadei de creditare prelungite.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro