Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă iar punctul de pensie în România: când vor primi pensionarii deciziile de recalculare! Anunț de ultimă oră

Se schimbă iar punctul de pensie în România: când vor primi pensionarii deciziile de recalculare! Anunț de ultimă oră

Luna viitoare, milioane de români vor primi deciziile de recalculare a pensiilor. Ulterior, în luna septembrie, vor afla ce sumă vor primi în plus. Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a dezvăluit că sunt pregătite aproximativ 4.7 milioane de decizii care vor fi trimise către beneficiari.

Când vor primi pensionarii deciziile de recalculare

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public în luna mai 2024, însă abia din luna august vor primi pensionarii deciziile de recalculare.

Ordonanța de Urgență 89/2024, intrată în vigoare sâmbătă, detaliază procedurile prin care cei aproape cinci milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare. Potrivit Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile de recalculare a pensiilor. Apoi, documentele sunt apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care se ocupă de livrarea acestora la domiciliul beneficiarilor.

„În perioada 15-31 august vor fi expediate cele aproximativ 4.7 milioane de decizii”

Poștașii vor fi cei care vor duce direct pensionarilor deciziile, pe bază de semnătură. În cazul în care beneficiarii nu sunt găsiți acasă, aceștia vor primi o înștiințare în cutia poștală, care le va permite să ridice decizia de la oficiul poștal de care aparțin, în termen de câteva zile.

„Procesul de recalculare a început deja. Se lucrează intens la casele județene de pensii. Sâmbată a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care ne permite să emitem aceste decizii. În perioada 15-31 august vor fi expediate cele aproximativ 4.7 milioane de decizii.

Articolul 144 din Legea 360 spune clar că, dacă în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos”, a declarat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Cum se calculează pensiile din toamnă

De asemenea, actualul punct de pensie va fi înlocuit, din toamnă, de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate prin înmulțirea numărului total de puncte realizate cu valoarea punctului de referință. Deciziile de recalculare vor fi emise în două exemplare: unul va fi comunicat beneficiarului, iar celălalt va fi arhivat în dosarul de pensie.

Plata pensiei în luna iulie 2024

În mod normal, intervalul de plată a pensiilor este între 12 și 14 ale fiecărei luni. Cu toate acestea, pentru luna iulie, s-a decis ca toți pensionarii să-și primească banii în prima zi a acestui interval, adică pe 12 iulie.

Această schimbare se aplică în special celor care primesc pensia prin cont bancar și au acces la bani prin intermediul unui card. Pentru cei peste 2,5 milioane de români care își primesc pensia pe card, această măsură înseamnă că vor avea acces la banii lor mai devreme, evitând astfel eventualele întârzieri cauzate de weekendul în care băncile sunt închise. Această decizie a fost luată pentru a asigura că toți pensionarii își primesc banii fără întârzieri, oferindu-le astfel mai multă flexibilitate în gestionarea finanțelor personale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: