Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă rugăciunea Tătăl Nostru. Noua versiune folosită de Biserica catolică

Se schimbă rugăciunea Tătăl Nostru. Noua versiune folosită de Biserica catolică

Biserica Catolica

Rugăciunea Tătăl Nostru va fi rostită altfel, începând de duminică, în Bisericile catolice din Italia. Așadar, partea de final în care credincioșii au rostit până acum ”Nu ne duce pe noi în ispită” se va înlocui cu ”Nu ne abandona în ispită”.

Rugăciunea Tătăl Nostru se va rosti altfel

Rugăciunea Tatăl Nostru se va rosti altfel, începând de duminică, în Biserica catolică din Italia. Concret, partea de final se va schimba din Nu ne duce pe noi în ispită”  în Nu ne abandona în ispită”, transmite Digi 24.

De ce s-a făcut această schimbare

Noua versiune a rugăciunii Tătăl Nostru are și o explicație. Teologul Bruno Forte a spus că noua invocație textului biblic este mai aproape de intențiile lui Iisus Hristos.

„Substanțial, modificarea este foarte limitată. Nu cred că ar trebui să existe probleme deosebite. Trebuie să ajutăm persoanele să înțeleagă că nu se vrea o schimbare cu orice preț, ci de a schimba ceva ca să ne rugăm într-un fel mai conștient și mai apropiat de intențiile lui Isus”, a explicat acesta într-un interviu pentru vaticannews.va.

 A fost o dorință a Papei Francisc

Schimbarea rugăciunii Tatăl Nostru a fost o dorință a Papei Francisc. Potrivit lui, rugăciunea care are textul original în greaca veche, a fost tradusă greșit. Mai exact, vechiul text se poate interpreta ca și când Dumnezeu ar vrea să-i ducă pe oameni în ispită, spre înfăptuirea păcatului.

Pe data de 22 noiembrie s-a rostit pentru ultima dată rugăciunea Tatăl Nostru în Biserica catolică, așa cum o cunoaștem cu toții. Iar de pe 29 noiembrie, se va rosti conform schimbărilor. Totuși, până la Paștele de anul viitor, toate celelalte biserici  catolice vor avea timp să se pună în temă cu noua versiune.

Ce spun preoții ortodocși despre ”Nu ne duce pe noi în ispită”

Întrebat într-un interviu pentru Adevărul , Preotul Jean Ion, care slujeşte la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa a spus că partea în care credincioșii spun spre final Nu ne duce pe noi în ispită” nu se referă la faptul că Dumnezeu ar vrea să ne împingă spre ispită. 

„Textul trebuie înţeles şi nu ne aduce în situaţia de a fi tentaţi să facem răul, sau: nu ne lăsa să ne apropiem de încercarea grea. Noi ştim că tentaţia vine de la diavolul, că el e înşelător (i se spune chiar Ispititorul) care nu ar avea nici o putere asupra noastră, atâta timp cât noi nu i-am permite însă, slabi fiind, putem lesne cădea, şi tocmai de aceea Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne lase singuri. Ispita în sine nu este păcat; învoirea cu ispita este păcat.

Dumnezeu nu ispiteşte pe nimeni; ci fiecare este ispitit de propria sa poftă atunci când e tras şi momit de ea. În nici un caz ea nu poate avea sensul de: nu ne duce pe noi în (sau la) păcat, ci: nu ne duce (lăsa) pe noi în încercare.”   În încheiere ne arătăm nădejdea că vom primi cele pentru care ne-am rugat. „Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava în veci”. „Cuvântul „Amin” cu care se termină Rugăciunea Domnească e un vechi cuvânt evreiesc, şi care înseamnă: “Aşa să fie”, “Toate să se facă după cum ne-am ruga”, potrivit spuselor teologului.

Rugăciunea Tatăl Nostru a fost rostită pentru prima oară de Iisus Hristos

Iisus Hristos Este Cel care I-a învățat pe oameni să rostească rugăciunea Tatăl Nostru, ca răspuns la cererea unuia din cei 12 apostoli de a-i învăța cum să se roage lui Dumnezeu. De atunci, Tatăl Nostru a fost rostit și se rostește până în zilele noastre către Dumnezeu.

Iisus i-a învățat pe apostolii săi rugăciunea în limba aramaică, dar ea există de secole întregi în limba greacă. În limba română, cea mai folosită variantă este:

”Tatăl nostru Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău,vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe Pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele,dă-ne-o nouă astăziși ne iartă nouă greșalele noastreprecum și noi iertăm greșiților noștri și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Că a Ta este împărăția și puterea și mărirea, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

”Tatăl Nostru” este una dintre primele rugăciuni care se rostește în familie, la școală sau la biserică. Este cea mai cunoscută de oameni și, potrivit preotului menționat anterior se mai numește Rugăciunea Domnească.

”Când rostim această rugaciune, grăim înseşi cuvintele Mântuitorului; de aceea se numeşte Rugăciunea Domnească”, a spus pentru Adevărul preotul Jean Ion, care slujeşte la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: