Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă vârsta de pensionare. Uite ce categorie este vizată

Se schimbă vârsta de pensionare. Uite ce categorie este vizată

Se schimbă vârsta de pensionare. 9 deputați și senatori vin cu o propunere legistaltivă care provoacă schimbări majore în ceea ce îi privește schimbarea vârstei de pensionare. Vizată este o anumită categorie de români.

Un grup de deputați de la USR și PSD au inițiat un proiect de lege prin care cer reducerea vârstei de pensionare pentru șoferii de autobuz, troleibuz și vatmani până la 55 de ani. Propunere legislativă pentru adoptarea statutului personalului din Transportul Public Regulat Urban şi Metropolitan stipulează și majorarea concediului de odihnă la 24 de zile pe an și zile libere plătite cu ocazia unor evenimente familiale.
Se schimbă vârsta de pensionare. Uite ce categorie este vizată
Dacă legea va fi aprobată, șoferii de autobuz, troleibuz și vatmanii se vor putea pensiona mai devreme. În funcție de anii petrecuți în muncă, cei care au muncit cel puțin 30 de ani se vor putea pensiona la vâsta de 55 de ani. Pentru 25 de ani de muncă se vor putea pensiona la vârsta de 57 de ani. Iar la vârsta de 60 de ani se vor putea pensiona cei care au muncit cel puțin 20 de ani.

Beneficiile celor care s-ar putea pensiona mai devreme

În primul rând, șoferii de autobuz, troleibuz și vatmanii sunt protejați prin lege în cazul: insultelor, calomniilor, amenințărilor, loviturilor sau al oricăror acte de violență care au legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; desfășurării de anchete sau cercetări administrative sau penale, ca urmare a unor fapte săvârșite în timpul serviciului.

Vor beneficia de 24 de zile lucrătoare pentru concediul de odihnă. Beneficiază de asistență și servicii medicale. În cazul în care angajatul decedează, familia va primi ajutoare materiale. Totodată, în cazul decesului unui membru al familiei, angajatul va primi ajutoare materiale. Vor benefia de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boală sau de accident de muncă. Beneficiază de ajutoare materiale de Paște și Crăciun și de Ziua Transportatorilor, de tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă sau alte tipuri de tichete de valoare acordate potrivit legii. Angajatul va beneficia, conform proiectului, de ajutoare materiale la nașterea copilului/adopția unui copil minor și la căsătorie.

Proiectul de lege prevede că membrii familiei beneficiază gratuit de: asistență medicală și medicamente în cadrul sistemului de asigurări de sănătate; legitimații de călătorie gratuite pe transport public regulat urban și metropolitan.

Citește și: Trei copii în comă alcoolică, duși la spital, după colindat

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: