Redactia.ro
Home » Știri » Se va reduce vârsta de pensionare. Legea urmează să fie promulgată

Se va reduce vârsta de pensionare. Legea urmează să fie promulgată

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024. Decizie importată de la Bruxelles pentru pensionari

Românii vor putea beneficia de o lege care le permite să iasă la pensie mai devreme. Camera Deputaților a demarat deja un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare doar pentru o categorie de persoane. Legea urmează să fie promulgată.

Se va reduce vârsta de pensionare

Camera Deputaților a inițiat o lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav. Proiectul de lege a primit votul pozitiv marți, 20 octombrie. Referitor la Articolul 34 al Legii 72/2016, „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”.

Camera Deputaților a votat decizional pentru adoptare, chiar dacă, în 2017, Senatul a respins proiectul. Astfel, legea votată de Parlament va merge spre promulgare.

Ce prevede legea de pensionare

Legea nr. 72 din 28 aprilie 2016, publicată în Monitorul Oficial, notează la articolul 34 că ”(1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au crescut cel puţin un copil până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, după cum urmează:

  • a) cu 6 luni – pentru un copil;
  • b) cu un an – pentru 2 copii;
  • c) cu 18 luni – pentru 3 copii;
  • d) cu 2 ani – pentru 4 sau mai mulţi copii.

(2) Reducerea vârstei standard de pensionare în conformitate cu prevederile alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de prezenta lege sau alte legi speciale.(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se vor aplica condiţionat de existenţa unor dispoziţii echivalente în legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice.”.

În aceeași lege sunt prevăzute condițiile prin care avocații pot primi pensie de invaliditate. Așadar, în articolul 39 al Legii 72/2016 este precizat că ”Au dreptul la pensie de invaliditate avocaţii care şi-au pierdut total capacitatea de muncă din cauza:

  • a) bolilor obişnuite;
  • b) accidentelor de muncă;
  • c) accidentelor care nu au legătură cu munca.”
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: