Redactia.ro
Home » Știri » Şeful Combaterii Discriminării din România, despre vinieta lui Firea: „Este o măsură discriminatorie”

Şeful Combaterii Discriminării din România, despre vinieta lui Firea: „Este o măsură discriminatorie”

Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, susține că vinieta de acces în București, așa cum a fost prezentată de Primărie, este discriminatorie.

O vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, precizează el, potivit hotnews.ro.

Autorul propunerii nu vine cu nicio statistică prin care să demonstreze că autovehiculele înmatriculate în afara Bucureștiului și a județului Ilfov sunt sursa majoră de poluare a Capitalei. Nu știu de ce am o presimțire că sursa principală, substanțială de poluare în Capitală provine de la autovehiculele înmatriculate tocmai în București și Ilfov.

Criteriul relevant în atingerea scopului legitim urmărit în acest caz este gradul de poluare al autovehiculelor și gradul de aglomerare a unor zone din București. Astfel, o vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul„, susține Asztalos Csaba.

Gabriela Firea introduce vignieta în București și taxa pentru mașinile poluante

Deputatul independent Nicuşor Dan susţine că taxarea diferenţiată în Capitală a maşinilor înmatriculate în afara Bucureştiului şi judeţului Ilfovului încalcă Constituţia şi practica Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), adăugând că lansarea acestui proiect în spaţiul public fără o minimă verificare „dovedeşte încă o dată incompetenţa administraţiei Firea„.

Etichete: