Redactia.ro
Home » Stil de viață » Sfântul Alexandru ”protectorul omenirii”.Tradiții și obiceiuri care se păstrează și în ziua de azi

Sfântul Alexandru ”protectorul omenirii”.Tradiții și obiceiuri care se păstrează și în ziua de azi

Ce nu este bine să faci de Sfântul Alexandru 2023: Tradiția pe care trebuie să o respecte toate femeile

Sfântul Alexandru, este considerat de către Biserica Ortodoxă protectorul omenirii și este sărbătorit în fiecare an pe 30 august. Sfântul Alexandru a fost episcop în Constantinopol în timpul împăratului Constantin cel Mare.

Sfântul Alexandru”protectorul omenirii”

Sfântul Alexandru, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii,este sărbătorit în fiecare an pe 30 august. Sfântul Alexandru a fost un apărărtor neînfricat al credinței creștine. Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea și a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului. Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie.

Sf. Alexandru a trăit o viață modestă, iar datorită virtuțiilor sale a fost considerat demn să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, iar apoi să chiar el însuși Patriarh. Când Sf. Alexandru s-a întors la Constantinopol, în fața Patriarhului Mitrofan s-a arătat Îngerul Domnului, care i-a poruncit să îl lase după EL pe Alexandru ca Patriarh.

În timpul cât a fost patriarh, Sf. Alexandru a dus o luptă destul de aprigă cu adepții ereziei ariene și cu filosofii. Arie l-a convins pe împăratul Constantin cel Mare să îl oblige pe Alexandru să îl reprimească în comuniune, însă, Sfântul Ierarh a refuzat să îl readucă în Biserică. De atunci, se povestește, că s-a închis în catedrala Constantinopol pentru a se ruga.

Se spune că Arie își dorea să moară, decât să refacă comuniunea cu un om care nu era pe placul lui, însă, se pare că rugile i-au fost ascultate, deoarece Arie a murit în drum spre Biserică.

Sfântul Alexandru. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Alexandru a pierit în anul 337, la vârsta de 98 de ani și este prăznuit, în fiecare an de toti creștini ortodocși pe 30 august. Numele de băiat Alexandru este de origine greacă și are semnificația de a proteja.

În această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că vei avea probleme tot anul. Din contră, în această zi este bine să te împaci cu persoanele cu care erai certat. În anumite zone ale țării, mulți bătrâni prepară multe bunătăți. Biserica îi îndeamnă pe toți credincioșii să fie milostivi cu cei care suferă.

Pe 30 august, de Sf. Alexandru, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.

Rugăciunea către Sfântul Alexandru

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat.  Pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică. Însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice.  Si de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta”.

Citeste si:Sărbătoarea de Sfântul Gheorghe – Obiceiuri și tradiții

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: