Redactia.ro
Home » Stil de viață » Și tu ai acest obicei care nu este sănătos deloc?! Onicofagia dăunează sănătății

Și tu ai acest obicei care nu este sănătos deloc?! Onicofagia dăunează sănătății

De ce nu e bine să ne roadem unghiile?!

Roaderea unghiilor, cunoscută sub denumirea medicală de onicofagie, este un obicei comun întâlnit la persoanele de toate vârstele, deși este mai frecvent la copii și adolescenți. Deși la prima vedere poate părea inofensiv sau doar o modalitate de a gestiona stresul sau plictiseala, acest comportament poate avea consecințe negative serioase atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihologică.

Infecții care se produc dacă ne roadem unghiile

Roaderea unghiilor poate duce la infecții bacteriene și virale. Sub unghiile noastre se acumulează ușor murdărie și germeni, inclusiv bacterii precum Escherichia coli și Staphylococcus aureus, precum și virusuri. Transferul acestor microorganisme din unghii în gură și apoi în sistemul digestiv poate rezulta în diverse afecțiuni gastro-intestinale.

Probleme Dentare

Obiceiul poate avea efecte dăunătoare și asupra dinților și gingiilor. Roaderea unghiilor poate duce la uzura dentară, fracturi ale dinților sau probleme ale gingiilor, cum ar fi recesiunea gingivală, care poate contribui la apariția bolilor parodontale.

Deteriorarea Unghiilor și Cuticulelor

Roaderea constantă a unghiilor poate deteriora structura unghiei, ducând la unghii slabe, fragmentate sau deformate. De asemenea, cuticulele pot fi rănite, ceea ce poate duce la infecții și probleme estetice.

Riscuri pentru sănătatea psihologică

Anxietate și Stres

Deși mulți își rod unghiile ca un mod de a face față stresului sau anxietății, acest comportament poate, de fapt, să amplifice aceste stări. Mai mult, poate duce la dezvoltarea unor probleme psihologice mai grave, cum ar fi tulburări de control al impulsurilor.

Impactul Asupra Încrederii în Sine

Aspectul mâinilor și unghiilor poate influența percepția de sine și încrederea. Unghiile roase excesiv pot deveni o sursă de jenă și de stres, afectând stima de sine și confortul în interacțiunile sociale.

Cum să renunți la acest obicei

Renunțarea la roaderea unghiilor necesită determinare și uneori intervenția unui specialist, mai ales dacă este legată de probleme de anxietate sau de altă natură psihologică. Iată câteva strategii care pot ajuta:

Menține unghiile scurte: Dacă nu există mult de ros, va fi mai puțin tentant să îți rozi unghiile.

Utilizează lac de unghii cu gust amar: Acesta este conceput special pentru a descuraja obiceiul roaderii unghiilor datorită gustului său neplăcut.

Identifică și abordează cauza: Dacă roaderea unghiilor este un răspuns la stres sau anxietate, căutarea unor metode sănătoase de a face față acestor stări, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau consultarea unui psiholog, poate fi de ajutor.

Înlocuiește obiceiul: Găsește o activitate substitutivă pentru mâini atunci când simți nevoia să îți rozi unghiile, cum ar fi cu o minge antistres sau un fidget spinner.

Renunțarea la roaderea unghiilor nu doar că îmbunătățește sănătatea fizică și psihologică, dar poate și crește încrederea în sine prin îmbunătățirea aspectului mâinilor și unghiilor. Cu abordarea corectă și suportul adecvat, oricine poate depăși acest obicei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: