Sindicatele din Educație au avut o reacție dură după ce prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat șomajul tehnic în rândul bugetarilor. Se pare că acestea propun înghețarea anului școlar.
Se propune înghețarea anului școlar?
Potrivit Antena3, sindicatele din Educație au avut o reacție acidă, după ce Ludovic Orban a anunțat că bugetarii vor intra în șomaj tehnic.
Guvernul va trebui să își asume riscul ca anul școlar să fie înghețat dacă trimite profesorii în șomaj tehnic 15 zile pe lună”.
Președintele FSLI, Simona Hăncescu a precizat că sindicatele caută soluții pentru încheierea anului școlar cum se cuvine, fără a se pune problema înghețării anului școlar.
Dar, faptul că prim-ministrul a anunțat că bugetarii vor intra în șomaj tehnic, a stârnit reacții dure din partea sindicatelor Educației.
Șomajul tehnic în învățământ duce la posibilitatea înghețării anului școlar. Cum să pună profesorii note, trebuie să se dateze și examenele naționale. Cum să fie toate cadrele didactice conectate dacă se intră în șomaj tehnic”, a spus Simion Hăncescu, președintele FSLI.
Șomaj tehnic pentru bugetari
Ludovic Orban a miercuri seara că Guvernul că ia în calcul un mecanism nou de șomaj tehnic, urmând să fie finalizat sub forma unei ordonanțe de urgență.
„Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit„, a spus Orban.
Conform acestuia, cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni, vor primi 75% din salariul brut de încadrare.
De asemenea, prim-ministrul a precizat că în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcționalitatea instituțiilor publice poate fi asigurată de ceilalți angajați.