Redactia.ro
Home » Știri » Șoferii pot rămâne fără permis de la pastilele de răceală. Aparatele DrugTest au rate mari de eroare

Șoferii pot rămâne fără permis de la pastilele de răceală. Aparatele DrugTest au rate mari de eroare

În România, șoferii care refuză testarea rapidă pentru droguri se confruntă cu suspendarea permisului de conducere până la finalizarea analizelor de sânge. Această măsură, deja în vigoare, a generat controverse și nemulțumiri, determinând peste 90.000 de persoane să semneze o petiție online pentru anularea ei.

Șoferii riscă să-și piardă permisul din cauza pastilelor de răceală

Potrivit unui comunicat al poliției, testarea rapidă pentru consumul de droguri la nivel național dă rezultate fals pozitive în proporție de 15 până la 20%. Aceste rezultate eronate pot avea consecințe grave pentru șoferi, cum ar fi suspendarea permisului de conducere, pierderea încrederii în autorități și stresul asociat cu dovada nevinovăției.

Un tânăr povestește că a rămas fără permis de conducere timp de patru luni, deși nu consumase droguri. El a fost testat pozitiv pentru metamfetamine după ce a fost oprit pentru depășirea vitezei legale.

„Am fost testat pozitiv pentru metamfetamine. Am făcut testul rapid pentru că știam că nu am consumat droguri, mai ales că nu beau nici alcool. Am luat ordonanță de la poliție să fac asta, pentru că altfel statul plătește analizele în tranșe la 6 luni,” a explicat tânărul.

Se pare că rezultatul fals pozitiv a fost cauzat de un medicament pentru răceală pe care îl luase anterior.

Avocații subliniază că măsura suspendării permisului în cazul refuzului testării rapide este una administrativă și nu poate fi contestată. Mircea David, avocat, explică:

„Dacă măsura este administrativă, nu ai ce să faci și sfatul este să accepți testul rapid. Dacă ai ghinionul să fie fals pozitiv, poți cere despăgubiri statului ulterior.”

În plus, ordonanța prevede că, dacă un șofer testat pozitiv își cheamă un prieten să-i conducă mașina, polițiștii trebuie să testeze și pe acesta. Acest aspect adaugă o altă dimensiune problematică măsurilor actuale, deoarece crește numărul persoanelor afectate de posibile rezultate fals pozitive.

Peste 90.000 de persoane au semnat o petiție online solicitând anularea acestor prevederi

Nemulțumirea generală se concentrează pe incertitudinea și nedreptatea pe care o pot genera rezultatele fals pozitive ale testelor rapide. De asemenea, costul testului pentru depistarea drogurilor în sânge este considerabil – 558 lei pentru o singură substanță – ceea ce adaugă un alt nivel de frustrare pentru cei nevinovați care trebuie să își dovedească nevinovăția.

Măsurile actuale de testare rapidă pentru droguri și suspendarea permisului în cazul refuzului ridică numeroase întrebări privind eficiența și corectitudinea lor. Rezultatele fals pozitive reprezintă o problemă semnificativă care afectează viața și reputația șoferilor nevinovați.

În acest context, este crucial ca autoritățile să reevalueze procedurile de testare și să ia în considerare alternative care să minimizeze impactul negativ asupra celor nevinovați. În plus, asigurarea unei transparențe mai mari în procesul de testare și comunicarea clară cu publicul pot ajuta la restabilirea încrederii în măsurile de siguranță rutieră.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: