Redactia.ro
Home » Știri » Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani. Care este secretul longevității? „Am muncit până la 108 ani”

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani. Care este secretul longevității? „Am muncit până la 108 ani”

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani. Iată care este secretul longevității!

Sora Andre, cea mai bătrână femeie din lume a murit înainte de a împlini 119 ani

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, sora André, cea mai bătrână femeie din lume, a murit. Marți 17 ianuarie, sora André s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 118 ani.

Femeia se afla într-un scaun cu rotile și era din păcate oarbă. Călugărița se chinuia să facă față pierderii unora dintre abilitățile sale, dar a rezistat datorită „credinței sale profunde”, potrivit familiei sale, relatează france24.com.

Noul decan al francezilor este cel mai probabil o femeie de 112 ani din Vendée, Marie-Rose Tessier.

„Bătrânețe haine grele!”

Cu câteva zile înainte de a împlini 119 ani, „a murit la 2 dimineața. Există o mare tristețe, dar ea a vrut, era dorința ei de a se alătura fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a declarat pentru AFP David Tavella, șeful departamentului de comunicare de la azilul de bătrâni Sainte-Catherine-Labouré din Toulon, pe coasta mediteraneană, unde locuia, David Tavella. Înmormântarea va avea loc în cea mai strictă intimitate, a adăugat el, conform sursei citate.

Blocată într-un scaun cu rotile și oarbă, sora André se confrunta cu greu cu pierderea unora dintre abilitățile sale:

„Se spune că munca ucide, dar eu am muncit până la 108 ani”, a declarat ea în aprilie 2022, când a fost desemnată cea mai bătrână persoană din lume, după moartea japonezei Kane Tanaka, la 119 ani, potrivit aceleași surse.

Niciun organism oficial nu acordă titlul de decan, dar experții au fost de acord că sora André este cea mai în vârstă persoană în viață a cărei stare civilă a fost verificată. Cartea Recordurilor Guinness a înregistrat, de asemenea, acest record pe 25 aprilie.

În azilul ei de bătrâni, nu a refuzat niciodată o ciocolată sau un pahar de vin de Porto. Viața ei a fost punctată de o slujbă în fiecare dimineață. Întotdeauna apărea îmbrăcată în haină de călugăriță, cu o batistă albastră pe păr. Ea purta în ea „misiunea ei de „slujitoare” a celorlalți”, a explicat sora Thérèse, o altă rezidentă, în aprilie, sigură că „credința ei profundă” o menținea în viață.

Sora André

În 2021, ea trecuse fără probleme prin epidemia Covid-19, devenind un simbol al speranței care a generat un val de scrisori din întreaga lume.

Ea glumea în mod regulat pe seama recordului care urma să fie doborât, cel al lui Jeanne Calment, care a murit la 122 de ani la Arles în 1997, în sudul Franței pe care îl împărțeau. Jeanne Calment este în continuare cea mai longevivă persoană din istoria omenirii a cărei stare civilă a fost verificată.

Dar sora André este în continuare a patra cea mai longevivă persoană, după Jeanne Calment, Kane Tanaka și un american, potrivit lui Laurent Toussaint, un specialist în longevitate extremă din Franța, intervievat de AFP.

„Împărtășirea unei mari iubiri”

Provenită dintr-o familie de protestanți nepracticanți, sora André, scrisă la masculin în semn de omagiu pentru unul dintre cei trei frați pe care îi adora, a fost guvernantă la Paris înainte de a intra târziu în rândul Ordinelor, în compania Fiicelor Carității.

Cu memoria intactă până la sfârșit, ea a împărtășit multe amintiri, pierderea dramatică a fiicei sale gemene Lydie la 18 luni.

A lucrat în mod oficial până la sfârșitul anilor ’70, apoi a petrecut 30 de ani într-un Ehpad din Savoia, unde s-a ocupat de rezidenți uneori mai tineri decât ea, înainte de a ajunge la Toulon.

Ea aștepta întotdeauna cu nerăbdare vizita nepoților și strănepoților săi sau pe cea a primarului din Toulon, Hubert Falco, care și-a exprimat marți „imensa tristețe”.

În timpul îndelungatei sale șederi pe pământ, sora André a sfătuit neobosit

„Să iubești mereu fără restricții, să iubești fără să aștepți nimic în schimb, pentru că atunci când îi iubești pe ceilalți, când mergi spre ceilalți, nu îți este frică de necunoscut”, a explicat David Tavella, care i-a fost confident, conform sursei menționate.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: