Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Spălarea picioarelor, un ritual străvechi din Joia Mare. Tot ce trebuie să știi

Spălarea picioarelor, un ritual străvechi din Joia Mare. Tot ce trebuie să știi

Spălarea picioarelor, un ritual străvechi din Joia Mare. Tot ce trebuie să știi

Ritualul spălării picioarelor are loc în Joia Mare și are o semnificație importantă în Săptămâna Patimilor a lui Iisus Hristos. În afară de acesta, există și alte tradiții și obiceiuri respectate în această zi a patra a Săptămânii Patimilor. Iată tot ce trebuie să știi!

Spălarea picioarelor, un ritual străvechi din Joia Mare

Originea și semnificația ritualului spălării picioarelor sunt strâns legate de Iisus Hristos și de gestul său de a spăla picioarele celor 12 apostoli înainte de Cina cea de Taină. În vechiul Israel, exista deja obiceiul de a oferi apă caldă musafirilor pentru spălarea picioarelor lor obosiți și murdare de praf, iar acest obicei a fost preluat și de primii creștini. Astăzi, acest ritual este încă practicat în multe biserici și mănăstiri, ca un gest de reînnoire a smereniei și purificării sufletului.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, se amintesc patru momente importante, printre care se numără și spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, dar și Cina în care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă. Ritualul spălării picioarelor este considerat un simbol al smereniei și are rolul de a curăța sufletul de păcate. În unele biserici și mănăstiri, acest ritual este practicat chiar înainte de Cina cea de Taină, în semn de respect și recunoștință față de gestul lui Hristos.

În acest an, Joia Mare este pe data de 13 aprilie. Potrivit tradiției, starețul mănăstirii sau preotul va spăla picioarele celor aflați sub autoritatea sa, pentru a reaminti gestul lui Iisus.

Acest ritual simbolizează smerenia și are un rol de purificare și curățare sufletească. Prin actul de a spăla picioarele celorlalți, se arată respectul și considerația față de aproapele nostru și se învață lecția umilinței și a iubirii față de cei aflați într-o poziție inferioară în ierarhia socială sau spirituală.

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare

Iată cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare!

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”, e rugăciunea care trebuie rostită pentru Joia Mare. 

Ce semnificație are Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, cunoscută și ca Joia Neagră sau Joia Patimilor. În această zi este sărbătorită Denia Mare, care reprezintă spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos, dar și Cina cea de Taină. Această zi este considerată deosebit de importantă pentru credincioși, deoarece se spune că rugăciunile rostite în această perioadă sunt mai puternice, iar cerurile sunt deschise, astfel încât pot avea loc numeroase minuni.

Ce tradiții trebuie respectate în Joia Mare și ce nu?

Conform tradiției, în Joia Mare gospodinele de pretutindeni vopsesc ouăle de Paște în roșu. Aceste ouă nu trebuie spălate nici cu mâna, nici cu mașina de spălat. În plus, în această zi, creștinii, chiar și cei care nu au ținut postul, nu trebuie să consume urzici și oțet, deoarece se spune că atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet. Astfel, aceste alimente sunt considerate a fi interzise în această zi de către credincioși.

 

Sursa foto: poienita.mmb.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: